* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Η νέα ποιητική συλλογή της Αναστασίας Γκίτση από την Θεσσαλονίκη...

"Κορίτσι Των Σκοτεινών Δασών"
της Αναστασίας Γκίτση*
ποιητική συλλογή
εκδ. Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη 2010


«Κόψε λίγη από τη νυχτιά σου
 να ‘χω να σε ποθώ τα βράδια,
σε υπνώδες αγναντεύσεις
της αφής θα ‘ρθω
να ξαποστάσω σ’ εσένα
 που θεϊκά υπήρξαν
τα καλέσματά σου
χωρίς να το θελήσεις.
(Γι’ αυτό σου λέγω)
οι ομορφότερες ιστορίες
άθελά μας υφίστανται».




* Η Αναστασία Γκίτση γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της «Οικουμενικής Θεολογίας». Με πλήρη υποτροφία από το Βατικανό σπούδασε την γαλλική γλώσσα στο C.L.A. (Besancon της Γαλλίας). Υπότροφη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/λεως εκπόνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Centre Orthodoxe du Patriarcat Oecuménique (Chambésy – Ελβετία). Επί του παρόντος εκπονεί διδακτορικό στον τομέα της Δογματικής στο Α.Π.Θ..
Είναι καθηγήτρια θεολογίας από το 2005, διορισμένη με ΑΣΕΠ, στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ από το 2008 διατελεί επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού (www.acadimia.gr). Είναι μέλος του art club conACT και του WSCF (World Student Christian Federation) συμμετέχοντας ενεργά ως εισηγήτρια στα διεθνή συνέδρια που οργανώνει η Ομοσπονδία με θέματα όπως. “Family. Expectations and exceptions” (Strasbourg 2006), “Gender Equality. There is such a thing?” (Kismaros - Hungary 2007), “Religion. Source of violence or peace?” (Paris 2007), “Stop Violence” (Nitra – Slovakia 2008), “Living our Faith in a Multicultural Society” (Manchester 2008), “Gender, society and religion - exploring diversity in an expanding Europe” (Sibiu – Romania 2009) και πολλά άλλα.
Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στην Αγγλική και Γαλλική γλώσσα. Άρθρα και μελέτες, μεταφράσεις και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες όπως: «Επικοινωνία», «Η γνώμη της Χαλκιδικής», «Δώδεκα επί Πολιτισμού» και περιοδικά (ελληνικά και ξένα) τόσο θεολογικού όσο και λογοτεχνικού επιστητού όπως : «MOZAIK», «Arti αφιχθέν», «Σύναξη», «Penser en Dieu», «Μετείκασμα», «Επι-κοινωνία», «Καθ-Οδόν», «Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών», «Νέα Πορεία» και σε Ανθολογίες όπως: «Δεσμοί λόγου & υπόσχεσης», « Οδός Ποιητών» και «…ας υφάνουμε ποίηση» από τις εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία. «Ανθολογία 77 Βραβευμένων Ποιητών» από τις εκδόσεις Μαίανδρος. «Ερωτικός Μάιος Θεσσαλονίκης» από τις εκδόσεις Υδρόγειος. «Λογοτεχνικό – Εικαστικό Απάνθισμα Γυμνασίου Αστυπάλαιας» Πολιτιστικό πρόγραμμα 2005-2006. «Ανθολόγηση Συμποσίου Ποίησης Πατρών» και «Ανθολόγιο Διηγήματος και Ποίησης Χαλκίδας».
Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη και με την παρουσίαση διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Έχει βραβευτεί – επαινεθεί για ποιήματά & διηγήματά της από : από τον Σ.ΕΚ.Β.Ε (Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος), τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θάσου, την ΜΚΟ Αργοναύτες, το λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΛΑΙΝΩ, την ομάδα Λόγου & Τέχνης Ale Amoroza, το Ωδείο Φουντούλη, την πολιτιστική ομάδα Δήμου Πετρούπολης, το Καφενείο των Ιδεών, τον Griechischer Kunst und Literatur Verein, την Union of European Writers, από την MusicHeaven, την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας, το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Ραφήνας.
Έχει συγγράψει στίχους για τους μουσικοσυνθέτες Κώστα Τζιαγκούλα, Χρυσόστομο Σταμούλη, Ηλία Χατζόγλου και Ηλία Δημητριάδη. Συνεργάζεται με τον ζωγράφο - αγιογράφο Γιάννη Μητράκα καθώς και την ζωγράφο – γλύπτρια Αναστασία Παπαθανασίου. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Λόγου και Τέχνης ALE AMOROSA – ανοιχτή σκηνή ποιητών και έχει συγγράψει ερωτικά ποιήματα για τη Θεατρική Εταιρία PERSONA non grata.

-------------
**Δείτε περισσότερα για την  Εργογραφία, ποιήματα, άρθρα,  βιβλία κ.ά. της συγγραφέως και συνεργάτρια του περιοδικού "Υφος" 
στην ιστοσελίδα:



*** Ακόμα διαβάστε:  Συνέντευξη με τη θεολόγο / ποιήτρια Αναστασία Γκίτση
«Η πλειοψηφία του αναγνωστικού κοινού
επαφίεται σε μιά επιπόλαια αναγνωστική ταχυφαγία»
Επιμέλεια: Βάσω Β. Παππά
http://www.gnomihalkidikis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=828:sinenteiksi-me-ti-theologo--poiitria-anastasia-gkitsi&catid=106:art-and-literature&Itemid=311

Δεν υπάρχουν σχόλια: