* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

"Έφυγε" ο Τίτος Μυλωνόπουλος,

μια σημαντική προσωπικότητα στον εκδοτικό χώρο.

Η «αποδημία» του εκδότη Τίτου Μυλωνόπουλου αποτελεί αληθινή απώλεια για τον ελληνικό εκδοτικό κόσμο. Η παρουσία του στον χώρο του βιβλίου υπήρξε καθοριστική με τη σταθερή ποιοτική προσφορά των εκδόσεων «Οδυσσέας», τους συγγραφείς και τους τίτλους που προτάθηκαν μέσα από τους καταλόγους του, τις τολμηρές και ωφέλιμες εκδοτικές επιλογές του προς απαιτητικούς-ποιοτικούς βιβλιόφιλους.
Ο Τίτος Μυλωνόπουλος συνεισέφερε στην κατάρτιση και τον εμπλουτισμό της νεοελληνικής βιβλιογραφίας δίνοντας βάρος σε σημαντικούς εκπροσώπους του πνεύματος και σε τομείς όπως κοινωνιολογία, οικονομικές επιστήμες, ιστορία (ελληνική και παγκόσμια), νεοελληνική γραμματεία, ξένη πεζογραφία.
Οι εκδόσεις «Οδυσσέας» ιδρύθηκαν το 1973 με απολογισμό πάνω από 500 τίτλους.
Η συνεισφορά του εκλιπόντος διευρύνθηκε επιπλέον σε επίπεδο συνδικαλισμού. Υπήρξε δυναμικός διεκδικητής των δικαιωμάτων του κλάδου, πρωτοστάτησε σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση του ελληνικού βιβλίου εντός κι εκτός συνόρων, δηλώνοντας ο ίδιος «παρών» σε όποιο πόστο του ζητήθηκε στα σωματεία που εκπροσωπούν τον κλάδο.
Οι εκδόσεις Οδυσσέας κυκλοφόρησαν το πρώτο βιβλίο τον Ιούλιο 1973. Ήταν ο "Ιστορικός υλισμός" του Αντόνιο Γκράμσι, σε μετάφραση του ίδιου: τα 3.000 αντίτυπα εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο μήνες. Οι εκδόσεις αποκλειστικά πολιτικών βιβλίων συνεχίστηκαν μέχρι το 1979 και εμπνέονταν κυρίως από τον ιταλικό μαρξισμό. Μετά, παράλληλα με τα πολιτικά βιβλία, οι εκδόσεις εμπλουτίστηκαν και με λογοτεχνία. Πρώτο βιβλίο ήταν "Το ρομάντσο της πεντάρας" του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Ακολούθησαν περισσότεροι από τριακόσιοι τίτλοι, ενδεικτικά, έργα των Μπουκόφσκι, Κούντερα, Παζολίνι, Μπόλντουιν, Μίσιμα, Ντος Πάσος, Μούζιλ, Ταμπούκι, Καλβίνο, Μοράβια, Φώκνερ κ.ά.


Η πολιτική κηδεία του Τίτου Μυλωνόπουλου θα γίνει τη Δευτέρα, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου στις 4 μ.μ.

Αντί στεφάνων η οικογένεια παρακαλεί να γίνεται κατάθεση στο λογαριασμό Δίκτυο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Alpha Bank 353-002101079650.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ αναφέρει: "Ο Τίτος Μυλωνόπουλος, ο ιδρυτής των εκδόσεων 'Οδυσσέας', ο άνθρωπος που από μια σειρά αιρετών θεσμικών θέσεων έδωσε τη μάχη ενάντια στην οικονομική κρίση στον χώρο του βιβλίου, που πάλεψε να προστατεύσει τους ιστορικούς εκδοτικούς οίκους, που πίστεψε στη 'μικρή' -για κάποιους- αλλά πολύτιμη ιστορία του θεσμού των σχολικών βιβλιοθηκών, ο ενεργός πολίτης έως την τελευταία στιγμή, ο σύντροφός μας από τα μαύρα χρόνια της χούντας, αλλά και από τα πολύχρωμα χρόνια της μάχης με την "Ανοιχτή Πόλη" για μια άλλη Αθήνα έφυγε από τη ζωή.
Στον Τίτο Μυλωνόπουλο δεν χρωστάμε μονάχα για τους συνδικαλιστικούς αγώνες, χρωστάμε κυρίως γιατί πριν από 37 χρόνια με το πρώτο βιβλίο του Αντόνιο Γκράμσι "Ο Ιστορικός Υλισμός" έως πρόσφατα με την "Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας" του Μάριο Βίτι που επέλεξε να φέρει στον τόπο μας πρόσφερε όλα εκείνα τα εργαλεία του ευρωκομμουνισμού για να ανιχνεύσουμε, να οραματιστούμε και να παλέψουμε για εκείνα που σήμερα παρά ποτέ είναι δυστυχώς τόσο τραγικά επίκαιρα.
Του υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε οπλισμένοι με το παράδειγμα δράσης του και με το οπλοστάσιο ιδεών που ακάματα μοιράστηκε μαζί μας".

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=558069

Δεν υπάρχουν σχόλια: