* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Σταύρος Ζουμπουλάκης: Η εποχή μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ περιοδικά στοχασμού



"Μπαίνω σε διαδικασία συνταξιοδότησης. Πιστεύω ότι έκλεισε ένας κύκλος και καλό είναι οι κύκλοι της ζωής να κλείνουν όσο τα πράγματα είναι ακμαία και ανθηρά" λέει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την απόφασή του να αποχωρήσει από το τιμόνι της "Νέας Εστίας" αλλά και από τη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου Εστία. Θα εξακολουθήσει ωστόσο να διευθύνει την "Εστία Ιδεών", μια σειρά με δοκίμια για την πολιτική, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, χωρίς θεματικούς και ιδεολογικούς περιορισμούς.


Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, 14 χρόνια μετά, αποχωρεί από τη διεύθυνση της "Νέας Εστίας"









Εν είδη αποχαιρετισμού, στο λιτό προλογικό του κείμενο, που φιλοξενεί το τελευταίο τεύχος του περιοδικού, ανακοινώνει την αποχώρησή του ευχαριστώντας πρωτίστως την εκδότρια της Εστίας Εύα Καραϊτίδη και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι "στο τεύχος 1704, τον Σεπτέμβριο 1998, όταν άρχιζε η τέταρτη περίοδος της "Νέας Εστίας" υπό τη δική μου διεύθυνση, αποφεύγοντας εκτενείς προγραμματικές δηλώσεις, έκλεινα τον προλογικό χαιρετισμό λέγοντας ότι κάθε δέντρο γνωρίζεται από τους καρπούς του. Ούτε τώρα θα κάνω απολογισμό. Τους καρπούς θα τους κρίνουν οι αναγνώστες".
"Έχω τη βεβαιότητα ότι έπραξα το σωστό" μας λέει. "Θα μπορούσα να συνεχίσω να διευθύνω το περιοδικό και μετά τη λύση της εργασιακής σχέσης. Καλό είναι να το πάρει άλλο να δώσει το δικό του στίγμα. Δεκατέσσερα χρόνια είναι 30.000 σελίδες της "Νέας Εστίας". Αισθάνομαι ότι εδώ ολοκληρώνεται ο κύκλος. Ελπίζω και εύχομαι ο νέος διευθυντής να δώσει τον δικό του τόνο".
Λόγιος παλαιάς καλής κοπής, χαμηλών τόνων, βαθιάς καλλιέργειας και ευγένειας αλλά και έντονης πνευματικής δραστηριότητας, ο ίδιος άφησε με σαφήνεια το προσωπικό του αποτύπωμα στις σελίδες της "Νέας Εστίας". Ανανέωσε το περιοδικό, διεύρυνε τις σελίδες του σε δημιουργούς και διανοουμένους, έφερε ξανά το περιοδικό στην εποχή του, διατηρώντας την εγκυρότητα και την πνευματικότητά του. "Αυτό που θέλησα να κάνω" λέει "ήταν να συνεχίσει η "Νέα Εστία" την παράδοσή της ως περιοδικό λογοτεχνικό, αλλά με ένα άνοιγμα παράλληλα στη συζήτηση και την αντιπαράθεση των ιδεών, την πολιτική σκέψη, το δοκίμιο. Επίσης ένα περιοδικό που θα παρενέβαινε είτε στα πνευματικά ζητήματα είτε στα πολιτικά. Νομίζω ότι αυτό έγινε. Σε κάθε τεύχος υπήρχαν τέτοια παρεμβατικά κείμενα. Έχω και την ικανοποίηση ότι το περιοδικό εκτιμήθηκε και η προσπάθεια βρήκε ανταπόκριση. Όπου και όποτε ζητούσα κείμενα με πολύ μεγάλη χαρά ανταποκρίνονταν στην πρόσκλησή μου".
Όταν το 1998 αναλάμβανε τα ηνία του, έβαζε το δικό του στοίχημα για τη νέα περίοδο του περιοδικού. "Τα στοιχήματα είναι για να κερδίζονται" μας έλεγε τότε. Σήμερα, έπειτα από δεκατέσσερα πλήρη χρόνια, 152 τεύχη και 30.000 σελίδες, αυτό το στοίχημα φαίνεται ότι κερδήθηκε. Για τον Σταύρο Ζουμπουλάκη όμως το ζήτημα είναι αλλού. "Το κριτήριο για την επιτυχία ενός περιοδικού είναι όταν έπειτα από χρόνια το πιάσει κανείς στα χέρια του και έχει κάτι να διαβάσει σαν να επρόκειτο για ένα τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε. Εγώ έτσι αξιολογώ τα παλιά περιοδικά, πόσο δηλαδή όταν τα ξεφυλίζω βρίσκω μέσα πράγματα να διαβάσω".
Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό από τη διαδρομή του στη "Νέα Εστία" παραδέχεται ότι "πάντα είναι περισσότερα αυτά που θες να κάνεις από όσα έκανες. Κάθε ανθρώπινο εγχείρημα εμπεριέχει το στοιχείο της μη εκπλήρωσης. Είναι πολλά που θα ήθελα να κάνω και δεν έγιναν, άλλα που θα ήθελα να είχαν γίνει καλύτερα. Θα ήμουν πολύ γελοίος αν πίστευα ότι όλα ήταν τέλεια και ιδανικά στα τεύχη των 14 αυτών χρόνων". Δεν κρύβει τη θλίψη του αποχαιρετισμού. Άλλωστε "κάθε τέλος, ακόμα και το πιο ιδανικό, έχει μέσα του μια θλίψη. Και το σχολείο όταν τελειώνουμε, απ' το οποίο θέλουμε να ελευθερωθούμε, λυπόμαστε τις τελευταίες μέρες" λέει. Δεν μπορεί ωστόσο να κρύψει ότι όλη αυτή η διαδρομή "ήταν μια υπόθεση που μου έδωσε πολύ μεγάλη χαρά. Και οφείλω να ομολογήσω ότι η συνεργασία με την Εύα Καραϊτίδη ήταν άριστη, είχα την απόλυτη ελευθερία για το περιοδικό. Το κάθε τεύχος η Εύα το έπαιρνε στα χέρια της τυπωμένο. Δεν το έβλεπε εκ των προτέρων".
Ανεξάρτητα από την απόφασή του να αποχωρήσει από τη "Νέα Εστία" ο Σταύρος Ζουμπουλάκης παραδέχεται ότι "η εποχή μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ περιοδικά στοχασμού, σκέψης. Τα περιοδικά αυτά εκφράζουν τη στιγμή του αναστοχασμού. Ειδικά σήμερα που επικρατεί ο θόρυβος και ο βόμβος του ίντερνετ και των social media, η ύπαρξή τους είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Εύχομαι και ελπίζω ότι το περιοδικό θα συνεχίσει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορική διαδρομή του". Όσοι γνωρίζουν τον Σταύρο Ζουμπουλάκη γνωρίζουν και το ειλικρινές της ευχής του.

_________________________________________________
Κρημνιώτη Π. - εφημ. Η ΑΥΓΗ - Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/07/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: