* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

"Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ" το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Θέμελη




Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ
του ΝΙΚΟΥ ΘΕΜΕΛΗ
μυθιστόρημα
σελ.: 312, τιμή: 18,70€)
Εκδόσεις Μεταίχμιο

«Μια οικογένεια μεγαλωμένη μέσα σε καχυποψίες και κάθε λογής αποσιωπήσεις μιας αλήθειας ή αποκρύψεις ενός μυστικού που κουβαλούσαν άνδρες και γυναίκες βάρος στη συνείδησή τους».

Μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας και στιγμιότυπα της πρόσφατης Ιστορίας φωτίζεται η πορεία της νεοελληνικής κοινωνίας. Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα μέρη:
Ιστορία πρώτη: Εμφύλιος. Μια ευκατάστατη οικογένεια στα Γιάννενα διοικείται από τη χήρα Μαριάνθη, η οποία με σιδερένια πυγμή και όργανο επιβολής τα όνειρά της κατευθύνει τις ζωές των παιδιών της. Το μίασμα, ο «συμμορίτης», αδελφός Στέλιος αποβάλλεται από το σώμα της οικογένειας και από την κοινωνία και μένει στο περιθώριο.
Ιστορία δεύτερη: Μετεμφυλιακή περίοδος. Η Νίκη, η μεγάλη κόρη της Μαριάνθης, με τον άντρα της τον Λουκά, φαρμακοποιό, δεξιό μεν αλλά φιλελεύθερων πεποιθήσεων, προσπαθούν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον μοναχογιό του τον Γιάννη, τον οποίο ανασταίνουν με το όνειρο της επιστημονικής καριέρας. Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια για εκείνον.
Ιστορία τρίτη: Δεκαετία του 1960. Ο μεγάλος γιος της Μαριάνθης, ο Άγης ο έμπορος, ο συνεχιστής της πατρικής επιχείρησης, ο καλός οικογενειάρχης, στερημένος σεξουαλικά κακοποιεί την κόρη του. Η σύζυγός του για να γλιτώσει το παιδί θα αναγκαστεί να βρει μια λύση με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικογένειά του.
Ιστορία τέταρτη: Δεκαετία του 1990. Πρωταγωνίστρια η κόρη του εκτοπισμένου αδερφού Στέλιου, η Μυρσίνη, η οποία ως άλλη Αντιγόνη θα πάρει τον νόμο στα χέρια της για να αποδοθεί η πολυπόθητη αν και πάντα διαφεύγουσα δικαιοσύνη.
Σφιχτοδεμένη αφήγηση, ανατρεπτική πλοκή, ανάγλυφοι χαρακτήρες σ’ ένα βιβλίο με θέμα μια οικογένεια, μια κοινωνία στα όρια των αντοχών τους.

Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1998. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Η αναζήτηση (1998), Η ανατροπή (2000), Η αναλαμπή (2003), Για μια συντροφιά ανάμεσά μας (2005), Μια ζωή δυο ζωές (2007) και Οι αλήθειες των άλλων (2008). Το 2001 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και με το αντίστοιχο του περιοδικού Διαβάζω για την Ανατροπή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: