* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

«Λεπρές ισορροπίες» δια χειρός Γιάννη Στρούμπα

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ  του Γιάννη Στρούμπα


Οδηγό εξισορρόπησης ανάμεσα στα πολλά πρόσωπα που παρουσιάζει ο άνθρωπος, χαρακτηρίζει ο δημιουργός του την συλλογή ποιημάτων που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την εκδόσεις Γαβριηλίδη

«Λεπρές ισορροπίες» τιτλοφορείται η δεύτερη ποιητική συλλογή του  Γιάννη Στρούμπα, φιλόλογου από την όμορφη Κομοτηνή που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την εκδόσεις Γαβριηλίδη. Πρόκειται για μια συλλογή η οποία, όπως σημειώνει ο ίδιος ο ποιητής, «αποτελεί έναν οδηγό εξισορρόπησης ανάμεσα στα πολλά πρόσωπα που παρουσιάζει ο άνθρωπος.

Το προλογικό ποίημα με το οποίο ξεκινάει η συλλογή είναι χαρακτηριστικό, καθώς τιτλοφορείται «Κέρβερος» και αναφέρεται στα τρία πρόσωπα του Κέρβερου, που είναι τελικά πρόσωπα του ανθρώπου. Είναι ο άνθρωπος ο πολυπρόσωπος, όχι απλώς διπρόσωπος, που έχει μάλιστα και άγρια πρόσωπα και ανάμεσα σε αυτές τις άγριες όψεις του βγαίνουν και ορισμένες ευαισθησίες. Η προσπάθεια του ανθρώπου είναι να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτές τις όψεις του, ανάμεσα στις ευαισθησίες του και ανάμεσα στον χαρακτήρα του τον άγριο, τον συμφεροντολογικό, τον εγωιστικό ή και τον αλαζονικό. Στόχος της συλλογής είναι και η εκδίκηση των ανθρώπινων χαρακτηριστικών. Η συλλογή διεκδικεί το να είναι ο άνθρωπος-άνθρωπος και όχι Θεός. Το να έχει αδυναμίες».
Πάντως και τα σημάδια του καιρού μας είναι άγρια.
-Σίγουρα είναι σημάδι του καιρού μας και νομίζω ότι αυτές τις ιδιότητες που τις φέρει ο άνθρωπος σε πολλές περιπτώσεις προσπαθεί και να τις παλέψει, από την μια μεριά να προωθήσει τα προσωπικά του συμφέροντα και από την άλλη συνειδητοποιεί ότι αυτό μπορεί να ενέχει και κάποια ψήγματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Το θέμα είναι πως θα ισορροπήσουμε. Ίσως αυτή η συλλογή να αποτελεί ακριβώς μια προσπάθεια να ισορροπήσουμε, να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε καταστάσεις τέτοιες που θα τις έλεγα καταστάσεις προβληματικές και ίσως τις υπερβούμε μέσα από την συνειδητοποίηση τους.
Η ποίηση βοηθά προς την κατεύθυνση της εξισορρόπησης;
-Μπορεί να βοηθά, μπορεί και όχι. Είναι περίεργη η λειτουργία της ποίησης, δεν είμαι σίγουρος προς τα πού ακριβώς θα οδηγήσει τελικά. Εξίσου περίεργος είναι και ο τρόπος λειτουργίας ενός ποιητή στον σύγχρονο κόσμο. Κινείται ανάλογα με τις συνθήκες και τις περιστάσεις. Όχι πάντα προγραμματισμένος, πολλές φορές αφήνεται να πάει εκεί που τον οδηγούν οι συνθήκες.

Τί στάθηκε αφορμή να κάνετε αυτό το δεύτερο βήμα με αυτή τη συλλογή;
-Κοινωνικά περιστατικά, οι ανθρώπινες επαφές και σχέσεις και μια διάθεση να εκφραστούν όλα αυτά λογοτεχνικά και με τρόπο σαρκαστικό πολλές φορές.

Τί προσδοκάτε; -Σίγουρα σε οποιονδήποτε πιστεύω υπάρχει η προοπτική κάποιας ανταπόκρισης, όχι κάποιας ευρείας ανταπόκρισης, όχι να κάνεις best seller, αυτό δεν μπορεί να συμβεί με την ποίηση τουλάχιστον στις μέρες μας. Είναι όμως σίγουρα σημαντική η επαφή με ανθρώπους που θα έχουν κοινά ενδιαφέροντα και θα ανταποκριθούν, αυτοί με τους οποίους θα μπορείς να συζητήσεις θέματα κοινά.
Είστε λειτουργός της Μέσης εκπαίδευσης. Πως συνυπάρχει με την ποιητική σας φλέβα;
-Και ο χώρος αυτός δίνει αφορμές έμπνευσης, επιπλέον δε η λογοτεχνία είναι και αντικείμενο επαγγελματικής ενασχόλησης, επομένως ίσως και από εκεί να προκύπτει το ενδιαφέρον αυτό που εκδηλώνεται με την γραφή.
Φαντάζεστε τα ποιήματα σας σε μερικά χρόνια από τώρα να είναι μέρος της διδακτέας ύλης;
-Δεν μπορώ να φτάσω τόσο μακριά, δεν μπορώ να φανταστώ ακόμη».
* Η πρώτη ποιητική συλλογή του Γιάννη Στρούμπα «Τ' αναγκαία προς το τ-ζην» κυκλοφόρησε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο το 2006.

**καλοτάξιδη να είναι η ποιητική συλλογή  «Λεπρές ισορροπίες» του Γιάννη Στρούμπα  και τον ευχαριστούμε για το αντίτυπο που μας έστειλε. Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, η ποίηση είναι βάλσαμο για την ψυχή μας...                                     Πάνος Σ. Αϊβαλής

*** από την: Εφημερίδα  "Χρόνος" Κομοτηνής

Δεν υπάρχουν σχόλια: