...εκλεκτός φίλος του περιοδικού "Υφος" συμμετείχε στην Επιτροπή Απονομής των λογοτεχνικών και εικαστικών βραβείων στον A' Λογοτεχνικό και Εικαστικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυλακισμένων που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με διευθύντρια την Μυρσίνη Ζορμπά και το λογοτεχνικό περιοδικό "ΥΦΟΣ" με πρόεδρο τον καθηγητή Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη.
Η απονομή των βραβείων έγινε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, στο πάνελ μαζί με τον Αντώνη Καρκαγιάννη, ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Καθηγητής Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης τ. υπουργός Δικαιοσύνης, ο Καθηγητής Παν. Αθηνών Γιάννης Πανούσης, ο Καθηγητής Παν. Κρήτης Φίλιππος Νικολόπουλος, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος Δ/ντης ΕΡΑ, και η Νίκη Φιλοπούλου διάβασε κείμενα των βραβευμένων.
Αγαπητέ Αντώνη θα σε θυμόμαστε... καλό σου ταξίδι εκεί που πας...
Πάνος Σ. Αϊβαλής
εκδότης περιοδικού "Υφος"
* * * * * * * * * * * *
Σε ηλικία 78 ετών απεβίωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Αντώνης Καρκαγιάννης, δημοσιογράφος και εκδότης της "Καθημερινής", υποκύπτοντας στη μάχη με τον καρκίνο.
Υπήρξε μια από τις πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες της δημοσιογραφίας, ως αρθρογράφος, ενώ από νεαρή ηλικία είχε αναπτύξει έντονη πολιτική δράση στις τάξεις της Αριστεράς που του κόστισαν πολλά χρόνια εξορίας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια υπήρξε στενός συνεργάτης του Αριστείδη Αλαφούζου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της νέας μορφής της "Καθημερινής".
Η κηδεία του θα γίνει με αποτέφρωση χωρίς καμιά τελετή.
Ο Αντώνης Καρκαγιάννης γεννήθηκε το 1932 στα Αμπελάκια της Λάρισας, από ευκατάστατη οικογένεια, με πατέρα δικαστικό. Σε ηλικία 19 ετών ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά. Τα πρώτα χρόνια των σπουδών του εντάχθηκε στο παράνομο κίνημα της αριστεράς, μέσα από το ΚΚΕ και έγινε στόχος της αστυνομίας με αποτέλεσμα να φυλακιστεί και να εξοριστεί επανειλημμένως.
Τον Νοέμβριο του 1958 συνελήφθη κατά τη διάρκεια της απόπειρας του να διαφύγει στο εξωτερικό κατέχοντας πλαστό διαβατήριο και πέρασε από στρατοδικείο με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του αντέκρουσε με ευθύτητα τις κατηγορίες. "Η κατηγορία με θίγει και με συκοφαντεί. Είμαι κομμουνιστής. Προσάγομαι και δικάζομαι τώρα με μίαν αστήρικτον κατηγορίαν, μαζί με ανθρώπους που βλέπω για πρώτη φορά", είπε, πριν συνεχίσει:
"Το ότι είχα πλαστό διαβατήριο δεν το αρνούμαι. Θα έφευγα για την Γαλλία. Είμαι υποχρεωμένος για λόγους ηθικής τάξεως να μη αναφέρω από πού πήρα το δικό μου. Αλλά, βέβαια, για να κατηγορηθώ για κατασκοπεία έπρεπε να δημιουργηθούν όλα αυτά: ότι δήθεν πήρα το διαβατήριο από έναν κατάσκοπο και ότι θα έφευγα για να μεταφέρω αναφορές του ΚΚΕ στο Παραπέτασμα.
Δεν διεξήγαγα κατασκοπεία γιατί είμαι ανίκανος να στραφώ εναντίον της πατρίδας μου".
Παρόλα αυτά, ο Αντώνης Καρκαγιάννης καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση, ποινή που εξέτισε στις φυλακές Καλαμίου των Χανίων, στην Ακροναυπλία, την Αίγινα και τη Λευκάδα. Αποφυλακίστηκε το 1966 μετά από απόφαση της κυβέρνησης των Αποστατών, αλλά το 1967, ήδη από την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, συνελήφθη εκ νέου και εκτοπίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο.
Το 1968, διαχώρισε τη θέση του από την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ, υπογράφοντας μαζί με άλλους συνεξόριστους του μια διαμαρτυρία που καταδίκαζε την ρωσική εισβολή στην Γιουγκοσλαβία για την καταστολή της "Άνοιξης της Πράγας".
Πέντε χρόνια αργότερα, το 1973, απελευθερώθηκε και άρχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα της δημοσιογραφίας ως εκδότης στα περιοδικά Ολκός, Αντί, Σύγχρονος Κινηματογράφος και Πολίτης, ενώ παράλληλα υπήρξε διορθωτής της εφημερίδας "Φως των Σπορ".
Το 1983 εντάχθηκε στο δυναμικό της "Καθημερινής", σταδιοδρομώντας με αξιοσημείωτη επιτυχία και φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του διευθυντή και εκδότη, επί ιδιοκτησίας Αριστείδη Αλαφούζου με τον οποίο συνεργάστηκε για μια εικοσαετία, μέχρι τη συνταξιοδότηση του.
Ως άξιος μαχητής, παραμένοντας πιστός στις αρχές του όλα αυτά τα χρόνια, ο Αντώνης Καρκαγιάννης αποφάσισε να φύγει με τον τρόπο που έζησε: ανατρεπτικά και ανανεωτικά.
*από την εφημ. "ΕΘΝΟΣ" 13.5.2010
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=11970946
* * * * * * * * * *
** Το Λογοτεχνικό Περιοδικό "Ύφος" του Πάνου Αϊβαλή κυκλοφορεί με αφιέρωμα σε κείμενα που γράφτηκαν από φυλακισμένους συγγραφείς.
Ενδιαφέρον είχε η ανταπόκριση των φυλακισμένων συμπολιτών μας στο κάλεσμα-διαγωνισμό με θέματα την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το σκίτσο που διοργάνωσαν το περιοδικό "ΥΦΟΣ" και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ΕΚΕΒΙ.
Φέτος θα ακολουθήσει η προκήρυξη του δεύτερου διαγωνισμού για όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη τόσο την επαφή με την τέχνη όσο και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.
Στο "Ύφος" υπάρχουν ακόμη στήλες για τους συγγραφείς και το βιβλίο (βιβλιοπαρουσιάσεις, άρθρα για τα εικαστικά, τη μουσική, το θέατρο και τον κινηματογράφο) επιστολές αναγνωστών και δύο κείμενα για την ελληνική γλώσσα.
Ξεχωρίζει η περιγραφή του Μανόλη Σαββίδη για τη πολύχρονη σχέση πατέρα-γιου που μοιράστηκαν ο Γ.Σεφέρης και ο Γ.Σαββίδης.
από το : in.gr : Βιβλία : Λογοτεχνικά Περιοδικά
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:WnFHrlaT5ZIJ:www.in.gr/book/yfos/default.htm+%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82+%CE%B1%CF%8A%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%82&cd=21&hl=el&ct=clnk&gl=gr
* on-line.gr *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου