* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Μάνος, το καφεδάκι και το χειροφίλημα...

    Π Ρ Ο Σ Ω Π Ο    


Με την ευκαιρία της αυριανής (Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009) επετειακής εκδήλωσης της Ορχήστρας των Χρωμάτων στο Παλλάς η διακεκριμένη πιανίστρια ανασυνθέτει την ατμόσφαιρα της πρώτης εκείνης συναυλίας πριν από είκοσι χρόνια στον ίδιο χώρο και θυμάται τη συνεργασία της με τον Χατζιδάκι .
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από την πρώτη συναυλία υπό τον ιδρυτή της, τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι, στις 23 Νοεμβρίου 1989 στο Παλλάς, η Ορχήστρα των Χρωμάτων τιμά την επέτειο επαναλαμβάνοντας αύριο το ίδιο εκείνο πρόγραμμα στον ίδιο χώρο και μάλιστα με τη σύμπραξη της ίδιας σολίστ: η διακεκριμένη πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου ερμηνεύει το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 τουΜότσαρτκαι αναπολεί με ιδιαίτερη νοσταλγία την προ εικοσαετίας εμπειρία της:
«Η αλήθεια είναι πως τότε δεν είχα καταλάβει πόσο σπουδαία τιμή ήταν για μένα αυτή η εμφάνιση» λέει· και συνεχίζει: «Σκέφτομαι με μεγάλη συγκίνηση τη συνεργασία μου με τον Μάνο.Ολόκληρη η Ορχήστρα όμωςήταν μια θερμή αγκαλιά.Ολοι οι μουσικοί είχαν άνεση και, φυσικά, τεράστια αγάπη για τον Χατζιδάκι.Τον θυμάμαι στην πρόβα ν΄ ανεβαίνει στο πόντιουμ μ΄ ένα καφεδάκι.Εκανε τα πάντα για να αισθανθώ κι εγώ άνετα,με περιέβαλλε με απίστευτη αγάπη και στοργή.».
Καθώς η κουβέντα προχωρεί, η Ντόρα Μπακοπούλου δίνει μια ενδιαφέρουσα διάσταση:«Ο Χατζιδάκις ήταν πολύ συνδεδεμένος με τα νεανικά του χρόνια»λέει· και αμέσως εξηγεί:«Θυμάμαι την πρώτη μου συνάντηση μαζί του το 1955.  Σπουδάστρια του Ωδείου Αθηνών ακόμη εγώ, θέλησα να του παίξω Μότσαρτ. Μόλις τελείωσα,με κοίταξε με αγάπη και ταυτόχρονα με έκπληξη. Εχω την εντύπωσηλοιπόνπως το γεγονός ότι στην πρώτη εκείνη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων μού ζήτησε να παίξω Μότσαρτ δεν ήταν τυχαίο. Είχε σχέση με την πρώτη μας εκείνη συνάντηση.Με κάποιο τρόπο,την ανακαλούσε...».

Η Ντόρα Μπακοπούλου θυμάται τον ενθουσιασμό του Μάνου Χατζιδάκι για την ίδρυση της Ορχήστρας των Χρωμάτων. «Ο Μάνος ήταν σε διαρκή ψυχικό βρασμό» λέει η καταξιωμένη πιανίστρια. «Είχε κάνει κι άλλες απόπειρες να συστήσει ορχήστρες οι οποίες όμως δεν είχαν και τόσο καλή τύχη καθώς τα πράγματα ήταν μάλλον συγκυριακά. Εν προκειμένωη πρωτοβουλία ήταν πιο οργανωμένη και αυτό τον ενθουσίαζε κυριολεκτικά. Οραματιζόταν μια ορχήστρα η οποία θα παρουσιάζει έργα που το κοινό δεν έχει συχνά την ευκαιρία να παρακολουθήσει.Και έδωσε το στίγμα με το πρώτο κιόλας πρόγραμμα:και η Συμφωνία του Γιόχαν Κρίστιαν Μπαχ, γιου του μεγάλου συνθέτη,και η Σερενάτα του Μπραμς είναι έργα τα οποία παίζονται σπανιότατα. Αυτή ήταν η φιλοδοξία και το μεράκι του για τη νεογέννητη Ορχήστρα...».


Υπάρχει κάτι που διατηρεί ιδιαιτέρως στη μνήμη της από την πρώτη εκείνη συναυλία; «Θυμάμαι κατ΄ αρχάςότι είχε έρθει πάρα πολύς κόσμος»λέει η Ντόρα Μπακοπούλου. «Ξαφνικάσυνειδητοποίησα την ευθύνη και αισθάνθηκα μεγάλο εκνευρισμό. Ωστόσο, όπως ακριβώς είχε κάνει και στις πρόβες, ο Μάνος φρόντισε να με κάνει να αισθανθώ άνετα.Ολη η συναυλία βιντεοσκοπήθηκε και αυτό που θυμάμαιεπίσηςείναι το θαυμάσιο χειροφίλημα που μου έκανε στο τέλος...».
Πώς βλέπει άραγε η Ντόρα Μπακοπούλου την πορεία της Ορχήστρας των Χρωμάτων είκοσι χρόνια μετά την πρώτη εκείνη συναυλία;«Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Κακά τα ψέματα, στον τόπο μας τέτοιες πρωτοβουλίες δεν ενισχύονται.Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον Γιώργο Κουρουπό, ο οποίος κράτησε και κρατά την Ορχήστρα με νύχια και με δόντια. Το ίδιο και στονΜίλτο Λογιάδη , τον οποίο ο Χατζιδάκις είχε αγκαλιάσει με μεγάλη αγάπη και εμπιστοσύνη. Εχουν χαράξει μια ωραία πορεία και τη συνεχίζουν».
Επιστρέφοντας στην αυριανή συναυλία, η Ντόρα Μπακοπούλου αισθάνεται φορτισμένη; «Αντιθέτως,πηγαίνω πολύ ανάλαφρα. Με μεγάλη συγκίνηση,αλλά ανάλαφρα.Εχω πολύ κέφι.Οταν με πιάνει το παράπονο που λείπει ο Μάνος,σκέπτομαι πόσο τυχεροί είμαστε που υπήρξε στη ζωή μας και τον είχαμε.Εκτός όλων των άλλων,ήταν ένας άνθρωπος εξαιρετικά γενναιόδωρος. Ο,τι είχε και δεν είχε,το πρόσφερε. Και όχι αποκλειστικά στους πιο κοντινούς του ανθρώπους...».

Η επετειακή συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων θα δοθεί αύριο Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009  στο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5) υπό τον Μίλτο Λογιάδη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Κοντσέρτο σε ντο ελάσσονα RV σ155 για έγχορδα του Α.Βιβάλντι,τη Συμφωνία σε μι ύφεση μείζονα έργο 9 αρ.2 του Γιόχαν Κρίστιαν Μπαχ,το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.2 του Μότσαρτ (σολίστ:Ντόρα Μπακοπούλου) και τη Σερενάτα αρ.2 του Μπραμς. Ωρα έναρξης: 20.30.

*από την εφ. "ΤΟ ΒΗΜΑ"Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009  της  ΙΣΜΑΣ Μ. ΤΟΥΛΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: