* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Το «Ετος Γιάννη Ρίτσου» στο επίκεντρο της Εκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

65.000 επισκέπτες έδωσαν το «παρών»
"H 6η ΔΕΒΘ χαρακτηρίζεται «μεγάλο σταυροδρόμι για τη λογοτεχνία
της νότιας Ευρώπης» από την γαλλική εφημερίδα Figaro




Το βιβλιόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης αγκάλιασε την Εκθεση, όπως βεβαίως δεν έλειψαν όλοι εκείνοι οι επισκέπτες που βρέθηκαν στη μακεδονική πόλη ως πιστοί στο μεγαλύτερο ετήσιο ραντεβού για το ελληνικό βιβλίο κάθε Μάιο. Κατά κοινή ομολογία, οι επισκέπτες έψαξαν τους εκδοτικούς καταλόγους, ήταν ενημερωμένοι, συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις σχολιάζοντας και προβάλλοντας τη γνώμη τους.

Η επιτυχία του θεματικού περιπτέρου «Βιβλίο και Ιστορία»

Δεν υπήρξε επισκέπτης του περιπτέρου 13 που να μην θαύμασε για αρκετή ώρα περιηγούμενος στο καλαίσθητο περίπτερο της θεματικής έκθεσης. Το ενδιαφέρον για την Ιστορία ως αναγνωστικό αντικείμενο αλλά και ως επιστημονικό πεδίο επιβεβαιώθηκε από τους παρισταμένους ιστορικούς-ερευνητές κι ομιλητές, το κοινό αλλά και τους συμμετέχοντες φορείς που δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την αποδοχή της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη. Οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν για τα καλά στη ζωή του βιβλίου...Αλλες προοπτικές -ωφέλιμες, συζητήσιμες ή και αμφισβητήσιμες- δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις που αγγίζουν πλέον και τον εκδοτικό κόσμο. Το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) και το ηχητικό βιβλίο (audio book) δημιουργούν νέες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας.
Οι συζητήσεις όπως και οι παρουσιάσεις αυτών των προϊόντων στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ, για πρώτη φορά, όξυναν την περιέργεια αλλά και ενίσχυσαν την άποψη ότι ήρθε η στιγμή για τομές που αφορούν τους επαγγελματίες του κλάδου. ...όπως και οι διαδικτυακές πλατφόρμες, σαν το δημοφιλές Google Μείζον θέμα για τους ενασχολούμενους με το βιβλίο αποτελούν οι εξελίξεις στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων -ύστερα από τις συμφωνίες της Google με αμερικάνικες βιβλιοθήκες- αλλά και τα ζητήματα που τίθενται για τους εκδότες και τους συγγραφείς σ' όλον τον κόσμο.
Η συζήτηση που οργάνωσε το ΕΚΕΒΙ, την Παρασκευή 29/5, υπήρξε εποικοδομητική καθώς προέκυψε μια σειρά συμπερασμάτων που ενδιαφέρουν άμεσα τους Ελληνες δικαιούχους, συγγραφείς κι εκδότες σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης (http://www.google.gr/).

Συμμετείχαν: ο διευθυντής Google Ευρώπης Santiago De La Mora, η διευθύντρια της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών, Anne Bergman-Tahon, ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Γάλλων Συγγραφέων Jean Sarzana και ο διευθυντής του ΟΣΔΕΛ Αρης Πετρόπουλος. Σε συνέχεια της συζήτησης αυτής, το ΕΚΕΒΙ θα λειτουργήσει από τις 20 Ιουνίου στον κόμβο του ένα ανοικτό link, με τους ομιλητές ώστε να διεξαχθεί ένας ευρύτερος διάλογος με τους Ελληνες συγγραφείς κι εκδότες.

Φωτεινό στίγμα οι 200 εκδηλώσεις
Όλες οι αίθουσες (με παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, σεμινάρια, συνέδρια κ.λπ.), παρουσίασαν πληρότητα από πλευράς προσέλευσης. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι όλοι οι εκδότες -που αξίζουν συγχαρητήρια- επέλεξαν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που διέθετε πλουραλισμό στη θεματική του, ήταν ελκυστικό και ουσιώδες με τη συνεισφορά, την παρουσία και συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της διανόησης, της λογοτεχνίας, των επιστημών. Κοινό τόπο για όλους -επισκέπτες, συμμετέχοντες, διοργανωτές- αποτέλεσε η αίσθηση μιας διοργάνωσης με έντονο τον πολιτιστικό χαρακτήρα της, εξίσου αποδοτικό με την εμπορική/επαγγελματική ταυτότητα της ΔΕΒΘ.

Η Παιδική Γωνιά για μικρούς και μεγάλους φίλους του βιβλίου

Τα 32 σχολεία που επισκέφθηκαν την Παιδική Γωνιά την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα, αλλά και η πλημμυρίδα επισκεπτών κατά την τρίτη και τέταρτη ημέρα, πιστοποιούν τη δυναμική που έχει αποκτήσει ως θεσμός μέσα στη ΔΕΒΘ. Πάνω από 8.000 παιδιά παραβρέθηκαν σε 62 εκδηλώσεις σ' ένα περιβάλλον διαμορφωμένο από χρώματα, παιδικές φωνές και χιλιάδες βιβλία.
Το «Ετος Γιάννη Ρίτσου» στο επίκεντρο της Εκθεσης

Η έκθεση αρχειακού υλικού (βιβλία, αφίσες, οπτικοακουστικά αρχεία) για τη ζωή και το έργο του ποιητή καθώς και η εκδήλωση-συναυλία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30/5 -με πολύ συναίσθημα στην ατμόσφαιρα- στον χώρο του περιπτέρου του ΕΚΕΒΙ, έβαλαν τα θεμέλια για ανάλογη παρουσίαση την επόμενη χρονιά.
Σχόλια-δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο
Η έντονη γερμανική παρουσία στη φετινή ΔΕΒΘ συνεχίζεται και μετά το τέλος του τετραημέρου: στο άρθρο της Deutsche Welle γίνεται ένας «ατμοσφαιρικός απολογισμός της Εκθεσης», όπου, ανάμεσα σ' άλλα θετικά σχόλια, χαρακτηρίζεται ως μια «...ωραία ελληνική και ταυτόχρονα διεθνής έκθεση, υπόδειγμα αυτών των προσπαθειών που δεν εξαντλούνται στον εφήμερο εντυπωσιασμό αλλά αποδίδουν καρπούς με τα χρόνια».
Ενώ, στην εφημερίδα της Ζυρίχης Neue Zurcher Zeitung, γίνεται εκτενής αναφορά στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, και ειδικότερα στην επιτυχημένη γερμανική παρουσία «ανάμεσα σε πολυπληθές ελληνικό βιβλιόφιλο κοινό». Στο φιλολογικό ένθετο της γαλλικής εφημερίδας Figaro η 6η ΔΕΒΘ. χαρακτηρίζεται «μεγάλο σταυροδρόμι για τη λογοτεχνία της νότιας Ευρώπης» ενώ επισημαίνεται η σημασία και η βαρύτητα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας για τα σύγχρονα λογοτεχνικά δρώμενα.
Και στη βρετανική εφημερίδα Independent γίνεται αναφορά στην 6η ΔΕΒΘ συνδυάζοντας το γεγονός της έκθεσης με μια συνέντευξη του Γκάσμεντ Καπλάνι γύρω από το θέμα των μεταναστών και την αποδοχή τους στην ελληνική κοινωνία.

Η Γερμανία ως τιμώμενη χώρα αποκόμισε τα θερμότερα σχόλια

Το εθνικό περίπτερο της Γερμανίας κέρδισε τις εντυπώσεις χάρη στην εργονομία του αλλά και τον συνολικό προγραμματισμό του ούτως ώστε να μην πάψει, σ' όλη τη διάρκεια του τετραημέρου, να «σφύζει» από ζωντάνια. Ο οργανωτικός σχεδιασμός με την πινελιά της Frankfurt Book Fair και ο σχεδιασμός του προγράμματος εκδηλώσεων από το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης απέφεραν σημαντικούς καρπούς, υψηλού επιπέδου συγγραφείς και ανάλογη ανταπόκριση του κοινού. «Σε άλλη εποχή», ο διαγωνισμός της Παιδικής Γωνιάς...Οι μικροί επισκέπτες της Εκθεσης έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό του ΕΚΕΒΙ με θέμα «Σε άλλη εποχή!» γράφοντας ένα δικό τους κείμενο για την εποχή που θα ήθελαν να ζήσουν, σε ποια χώρα και τι θα ήθελαν να κάνουν. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 150 προκαλώντας τον θαυμασμό για την ευφράδεια, την πρωτοτυπία και την οξυδέρκεια των μικρών διαγωνιζομένων. Δέκα από αυτά τα κείμενα -τα πιο χαρακτηριστικά- επιλέχθηκαν για να φιλοξενηθούν στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ, ενώ στους νικητές θα σταλούν βιβλία, προσφορά των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου που οργάνωσαν εκδηλώσεις στην Παιδική Γωνιά. ...αλλά και η δυναμική παρουσία του Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου Στον διαγωνισμό έλαβε μέρος και το 2ο Δημοτικό του Ωραιοκάστρου δίνοντας ένα δυναμικό «παρών» με αυξημένες συμμετοχές από μαθητές του (σχεδόν 100 κείμενα!). Το ειδικό τιμητικό βραβείο το οποίο απονεμήθηκε στο σχολείο, θα «μεταφραστεί» σε σημαντικό αριθμό βιβλίων, που θα σταλούν ως δωρεά-προσφορά των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου, για τον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης.

Τα περιοδικά λόγου και στοχασμού, έντυπα-ηλεκτρονικά,
βρίσκουν τη θέση τους στη ΔΕΒΘ

Μ' ένα σύγχρονης αντίληψης και εργονομίας περίπτερο, δημιουργώντας ένα τρίπτυχο μαζί με το περίπτερο του ΕΚΕΒΙ και την έκθεση του «Ετους Ρίτσου», ο κόσμος των περιοδικών που κινείται «δορυφορικά» γύρω από τη λογοτεχνική και εν γένει την πνευματική δημιουργία απέκτησε τη δική του γωνιά στον εκθεσιακό χώρο. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε όχι μόνον ένας πόλος ενημέρωσης γύρω από την κυκλοφορία τους αλλά και μια χρυσή ευκαιρία για την ανάδειξή τους ως φυτώρια ιδεών και κειμένων.

Η 6η ΔΕΒΘ εισέπραξε τα εύσημα......για την ωραία αισθητική της (κατανομή του χώρου, ποιοτικό επίπεδο των περιπτέρων), την οργάνωση και την ατμόσφαιρα (αίσθηση γιορτής, μεγάλη γκάμα ερεθισμάτων για γνωριμία και εμπέδωση του κόσμου του βιβλίου), σύμφωνα με τα σχόλια επαγγελματιών που έρχονται από τις πρώτες χρονιές της διοργάνωσης αλλά και του κοινού.
*από το "NEWSLetter" Ιουνίου 2009 του ΕΚΕΒΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: