Η ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥ
Η αυξημένη παραγωγή των τελευταίων χρόνων θα εκτεθεί στην 32η Γιορτή Βιβλίου που φέτος μετακομίζει στην Ερμού
Η παραγωγή νέων τίτλων από τους 7.893 το 2002 έφτασε τους 9.566 το 2007 (αύξηση 21,2%). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το 21,8% των τίτλων αυτών είναι λογοτεχνία, ενώ το 41,3% του συνόλου των τίτλων- ήτοι 3.947 βιβλία- είναι μεταφρασμένοι από άλλη γλώσσα. «Εκείνο που με κάνει να απορώ στην έκθεση βιβλίου είναι η πληθώρα βιβλίων, και κυρίως των παιδικών εικονογραφημένων, και αναρωτιέμαι πού πάνε; Οι διεθνείς στατιστικές λένε ότι δεν είμαστε διαβαστερός λαός. Σε βιβλιοθήκες είμαστε έτη φωτός πίσω.
Πού πάνε αυτά τα βιβλία;
Θέλω να ελπίζω ότι ξαναγίνονται δέντρα» λέει η Άλκη Ζέη με αφορμή την 32η Γιορτή Βιβλίου που αρχίζει αύριο- αυτή τη φορά όχι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, λόγω των επικείμενων εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, αλλά στον πεζόδρομο της Ερμού, ανάμεσα στο Θησείο και το Γκάζι. Ο Χρήστος Χωμενίδης, που δηλώνει «φανατικά υπέρ των γιορτών βιβλίου», θυμάται (στο ευρηματικό DVD για την προβολή της έκθεσης, με απόψεις 39 συγγραφέων και άλλων προσωπικοτήτων) μια περιπέτειά του στη Γενεύη, όταν κυκλοφόρησε βιβλίο του στα γαλλικά. «Ο εκδοτικός οίκος είχε καθυστερήσει να έρθει, εννοώ οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να προβάλουν το βιβλίο, και ήταν μόνο το βιβλίο σε ντάνες. Εγώ μάλιστα δεν ξέρω και γαλλικά. Τοποθέτησαν μια ντάνα βιβλία μπροστά μου επειδή η έκθεση είχε αρχίσει και καθόμουν και χαμογελούσα ηλιθίως, περιμένοντας να κινηθεί το ενδιαφέρον των περιπατητών, να δουν εμένα, να δουν και να αγοράσουν το βιβλίο. Πέρασαν δυο, τρεις ώρες και δεν έγινε τίποτα. Οπότε πήρα ένα χαρτί μεγάλο και έγραψα στα αγγλικά ότι όποιος βρει τη μέρα που γεννήθηκα θα του χαρίσω ένα βιβλίο. Αλλά πάλι τίποτα δεν έγινε. Κανένα βιβλίο μου στα γαλλικά δεν κατάφερα να πουλήσω αυτοπροσώπως». Όχι ότι για τους αναγνώστες είναι όλα ρόδινα. Ο Μανώλης Ρασούλης, μιλώντας ως αναγνώστης, λέει: «Εκεί παθαίνω μια έκσταση και έναν θυμό, διότι δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου. Αγοράζω βιβλία βέβαια, τα οποία τοποθετώ κάπου για να τα διαβάσω, όταν θα βγω στη σύνταξη».
Η Γιορτή Βιβλίου του Μαΐου, που κάθε χρόνο οργάνωνε ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), φέτος οργανώνεται και από τους δύο συλλόγους εκδοτών μαζί- ο άλλος είναι ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου που οργάνωνε την έκθεση του Σεπτεμβρίου- ενώ για πρώτη φορά μετέχει στη διοργάνωση και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. «Άλμα» χαρακτηρίζει η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη τη συνδιοργάνωση από τα δύο σωματεία, καθώς αυτό «σημαίνει πως οι εκπρόσωποι των εκδοτών θεωρούν ότι πρέπει να ρυθμίσουν το θέμα των εκθέσεων στη χώρα. Δεν μπορεί, δεν πρέπει να υπάρχουν στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας πέντε εκθέσεις βιβλίου σε έναν μήνα».
Ενώ ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Αλέξης Ζήρας, λέει ότι «η δυσμενής οικονομική συγκυρία μπορεί από μια άποψη να είναι ευεργετική, να μας κάνει να αφήσουμε τους εγωισμούς του παρελθόντος προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα όπως η κρατική υποχρηματοδότηση του βιβλίου αλλά και το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων που συχνά πλήττονται στην ηλεκτρονική εποχή».
Του Μανώλη Πιμπλή ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημ. ΤΑ ΝΕΑ Τετάρτη 13 Μαΐου 2009
Του Μανώλη Πιμπλή ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημ. ΤΑ ΝΕΑ Τετάρτη 13 Μαΐου 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου