* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Το βιβλίο του Salman Rushdie με τίτλο ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ, 27 χρόνια μετά...

Δελτίο Τύπου

Best of the Booker
Το βιβλίο του Salman Rushdie με τίτλο ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ, 27 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία βρίσκεται ξανά στον Τύπο.
Ο Salman Rushdie είναι από σήμερα (10 Ιουλίου) ο νικητής του βραβείου Best of the Booker. Το βιβλίο του με τίτλο ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟΥ κέρδισε το 1981 το βραβείο Booker, ενώ το 1993 επιλέχθηκε ανάμεσα στο σύνολο των βιβλίων που είχαν τιμηθεί έως τότε με το βραβείο Booker και κατέκτησε τον τίτλο Booker of Bookers και σήμερα ανακηρύχθηκε ως το Best of the Booker.
Η μικρή λίστα για το βραβείο Best of the Booker δημιουργήθηκε από μια ομάδα κριτών αποτελούμενη από τους: Victoria Glendinning (βιογράφο & μυθιστοριογράφο), Mariella Frostrup (συγγραφέα & παρουσιάστρια) και John Mullan (Καθηγητή Αγγλικών στο University College του Λονδίνου). Στη συνέχεια το λόγο και την τελική απόφαση πήρε το κοινό μέσω ψηφοφορίας.
Οι κάλπες έκλεισαν το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου και 7.800 άτομα είχαν ψηφίσει τόσο μέσω διαδικτύου όσο και μέσω κινητών τηλεφώνων με αποστολή sms.
Η Victoria Glendinning –πρόεδρος της επιτροπής, είπε: «Οι αναγνώστες μίλησαν και μάλιστα κατά χιλιάδες. Πιστεύουμε ότι έκαναν τη σωστή επιλογή.»
Ο Salman Rushdie, ο οποίος είναι σε περιοδεία στην Αμερική, με σκοπό την προώθηση του νέου του βιβλίου με τίτλο THE ENCHANTRESS OF FLORENCE, που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2009 από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην απονομή και έστειλε ένα μαγνητοσκοπημένο ευχαριστήριο μήνυμα. Το βραβείο παρέλαβαν οι γιοι του, Zafar και Milan, που παρακολούθησαν την τελετή απονομής.
Ο Salman Rushdie δήλωσε: «Υπέροχα νέα! Είμαι ιδιαίτερα κολακευμένος και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο που ψήφισαν ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ.»
Παρουσίαση του συγγραφέα:
Ο ΣΑΛΜΑΝ ΡΟΥΣΝΤΙ γεννήθηκε στη Βομβάη το 1947, μετανάστευσε στην Αγγλία το 1961 και σήμερα ζει στην Αμερική. Τα βιβλία του έχουν τιμηθεί με σημαντικότατα βραβεία, όπως το Booker των Booker, που του απονεμήθηκε για το μυθιστόρημα ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ, ενώ ο ίδιος το 2007, χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα της Αγγλίας για την προσφορά του στη λογοτεχνία. Τα έργα του Ρούσντι πάντα ξεσηκώνουν θύελλα κριτικών και συζητιούνται από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν: Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΕΝΑΓΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΙΤΑΝΟΥ, που βραβεύτηκε το 1996 με το Ευρωπαϊκό Αριστείον Λογοτεχνίας, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ, που αποτέλεσε το εκδοτικό γεγονός του 1999, ΑΝΑΤΟΛΗ-ΔΥΣΗ, Ο ΧΑΡΟΥΝ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ, ΤΑ ΠΑΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ, ΣΑΤΑΝΙΚΟΙ ΣΤΙΧΟΙ, που έχει τιμηθεί με τα Βραβεία Whitbread και Premio Pedrocchi, ΠΑΡΑΦΟΡΑ, ΣΑΛΙΜΑΡ Ο ΚΛΟΟΥΝ, που ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Booker 2005, καθώς και το ΟΝΕΙΔΟΣ, που τιμήθηκε με το γαλλικό βραβείο Meilleur Livre Étranger . ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ 15 Αυγούστου 1947, μεσάνυχτα. Η Ινδία αποκτά την ανεξαρτησία της έπειτα από αιώνες αγγλικής κυριαρχίας. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, γεννιούνται δύο παιδιά, ο Σίβα κι ο Σαλίμ, προικισμένα με υπερφυσικά χαρίσματα, όπως εξάλλου όλα τα άλλα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ινδία εκείνη την ώρα. Τα παιδιά μεγαλώνουν μαζί με την Ινδία. Η ζωή τους αποδεικνύεται άρρηκτα δεμένη με το έθνος τους, την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του. Και ο Σαλίμ καταγράφει τα, συχνά, ξεκαρδιστικά επεισόδια που χρωμάτισαν την πορεία της οικογένειάς του και δίνει άθελά του μια ευρύτερη εικόνα της νεαρής Ινδίας σχοινοβατώντας ανάμεσα στη φάρσα και την τραγωδία. Πρωθυπουργοί, πραξικοπηματίες, μάγοι, γητευτές φιδιών, καλλιτέχνες και γραφειοκράτες παρελαύνουν μέσα από ένα έργο μαγικού ρεαλισμού στο οποίο τα πάντα, απροσδόκητα και απίστευτα, ξαφνιάζουν τον αναγνώστη κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του.


Πόπη Γαλάτουλα - Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 2102804851, fax: 2102819550, e-mail: popi@psichogios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: