* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Πέθανε ο συγγραφέας Μισέλ Τουρνιέ

Συγγραφείς, Γαλλία,

michel-tournier-630.jpg

Μισέλ Τουρνιέ, ένας μεγάλος συγγραφέας τεράστιου ταλέντου


Ο Μισέλ Τουρνιέ, ένας από τους πιο σημαντικούς Γάλλους συγγραφείς του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, πέθανε χθες σε ηλικία 91 ετών στο σπίτι του κοντά στο Παρίσι.
«Απεβίωσε χθες στις 7:00 μ.μ. (8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας)», περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, είπε ο βαφτισιμιός του Λορόν Φελικουλί, τον οποίο ο συγγραφέας θεωρούσε θετό του γιο.
Ο θάνατος του Τουρνιέ επιβεβαιώθηκε και από τον δήμαρχο του Σουαζέλ, ενός χωριού περίπου 550 κατοίκων νοτιοδυτικά του Παρισιού, όπου ο Τουρνιέ, πιστός καθολικός, είχε ζήσει τα τελευταία 50 χρόνια.
Το 1970 είχε κερδίσει το μεγάλο λογοτεχνικό Βραβείο Γκονκούρ για το βιβλίο του «Ο Δράκος» (ελληνική μετάφραση/Εξάντας), μυθιστόρημα για έναν άνθρωπο που στρατολογεί παιδιά στον ναζισμό.
Δεκαετίες αργότερα, ο Τουρνιέ μαζί με άλλους συγγραφείς όπως ο Άρθουρ Μίλερ, ο Γκίντερ Γκρας, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και άλλοι σημαντικοί συγγραφείς, συνέβαλε σε μια ανθολογία διηγημάτων που εκδόθηκε το 2004 με τίτλο «Λέγοντας Ιστορίες» (ελληνική μετάφραση/Καστανιώτης). Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου διατέθηκαν στη μάχη ενάντια στο AIDS στη Νότια Αφρική.
Έγραψε, επίσης, και παιδικά βιβλία και του άρεσε να μιλάει σε σχολεία για τα βιβλία του.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε δήλωση για τον θάνατό του τον αποκάλεσε «μεγάλο συγγραφέα τεράστιου ταλέντου».
Σύμφωνα με τον Φελικουλί, η υγεία του νονού του είχε επιδεινωθεί τελευταία και «δεν ήθελε πια να συνεχίσει τη μάχη».
Ο Αλέν Σινιέρ, δήμαρχος του Σουαζέλ, είπε ότι ο συγγραφέας ήθελε να ταφεί στο χωριό όπου ζούσε από το 1957: «Ήταν λίγο ερωτευμένος με το χωριό. Είχε διαλέξει τον τόπο ταφής του, κοντά σε ένα δέντρο».

____________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: