* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Τα ελληνικά 60s «ζωντανεύoυν» ξανά στο Μουσείο Μπενάκη


  Ρεπορτάζ Λευτέρης Κακλαμάνης 






  «ΤΟΥ ’60 ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ-ΠΩΣ ΖΗΣΑΜΕ ΤΑ 60s ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ (ΚΟΛΩΝΑΚΙ)
16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009-10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010


Φωτογραφικό ντοκουμέντο που φιλοξενείται στην έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη: Οι Μπιτλς ποζάρουν για τον Αριστοτέλη Σαρρηκώστα τον Ιούλιο του 1967 στην Αράχοβα, μαζί με ντόπιους παραδοσιακούς μουσικούς    








«Του ’60 οι εκδρομείς –Πώς ζήσαμε τα 60s στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάσθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι) την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009.

Δανειστήκαμε το στίχο του Διονύση Σαββόπουλου για τον τίτλο μιας έκθεσης εικόνων, αντικειμένων και ήχων που ανασυνθέτουν το κλίμα και τις αναμνήσεις από τη γοητευτική και δύσκολη δεκαετία του 1960.Το εκθεσιακό υλικό αναπτύσσεται πάνω σε δύο άξονες: την κοινωνική ζωή και το μουσικό πανόραμα της περιόδου.Έτσι στο πνεύμα αυτό, παρουσιάζονται τα πολιτικά θέματα, οι κοινωνικές αλλαγές, οι αγώνες της νεολαίας, τα πρόσωπα-σύμβολα στη μουσική και στην πολιτική ζωή, οι νέοι καλλιτέχνες που παρουσιάστηκαν στο χώρο της μουσικής και του τραγουδιού.Δίπλα σε αυτό το ελληνικό ψηφιδωτό της δεκαετίας του 1960, εκτίθεται υλικό από τα 60s της Ευρώπης και της Αμερικής, προκειμένου να αποτυπωθεί μια εικόνα διαλόγου με την ξένη μουσική, τα αντιπολεμικά κινήματα και εκείνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη μόδα και τον τρόπο ζωής.



Εκτός όμως από το φωτογραφικό υλικό, στην έκθεση παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων της δεκαετίας, που μας ταξιδεύουν στα χρόνια εκείνα με όχημα τη γοητεία και τις αναμνήσεις που ακόμη διατηρούν.Μουσικά όργανα, δίσκοι 45 στροφών, μεγάλες και μικρές ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια, διαφημίσεις, σκούτερ και φλίπερ της εποχής, φωτιστικά, έπιπλα, φορέματα και εξαρτήματα μόδας. Όλα αυτά ξεδιπλώνονται κατά τον άξονα του εκθεσιακού χώρου και διηγούνται το πώς ζήσαμε τα sixties στην Ελλάδα, στολίζοντας και συμπληρώνοντας την pop διάσταση μιας έκθεσης που επιθυμεί να προβάλλει με τρόπο συνθετικό εκείνη την πλούσια σε ελπίδες δεκαετία.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, τον Διονύση Σαββόπουλο, το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ και την εταιρεία SUI GENERIS MUSIC και αποτελεί μέρος του μεγάλου αφιερώματος «Σαββόπουλος και φίλοι-Το περιβόλι του τρελλού.60s το ροκ του μέλλοντός μας» που παρουσιάζει ο καλλιτέχνης για τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την κυκλοφορία του δίσκου «Το περιβόλι του τρελλού».

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Τάσος Σακελλαρόπουλος με τη συνεργασία του Λάμπρου Λιόβα και της Αλεξάνδρας Χαριτάτου και το σχεδιασμό της υπογράφειο ο Σατμάτης Ζάννος.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2010   





   «ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ 1910-1989» 
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 - 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010


Μεγάλο εκθεσιακό αφιέρωμα στον Γιάννη Τσαρούχη το οποίο φιλοξενείται στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς οργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου σκοπεύοντας να τιμήσουν τον καλλιτέχνη που σφράγισε τη νεοελληνική ζωγραφική δημιουργία και διαμόρφωσε την εικόνα της εθνικής μας αυτογνωσίας .Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Δεκεμβρίου 2009 έως τις 14 Μαρτίου 2010.
Η έκθεση «ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ 1910-1989» την οποία επιμελήθηκε η Πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, Νίκη Γρυπάρη και την οποία σχεδίασε η Λίλη Πεζάνου, περιλαμβάνει περίπου 680 έργα, προερχόμενα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδος και του εξωτερικού.Εκτείνεται σε δύο ορόφους του κτιρίου της οδού Πειραιώς:στο ισόγειο παρουσιάζεται το ζωγραφικό έργο του Γιάννη Τσαρούχη ενώ στον πρώτο όροφο τα έργα του για το θέατρο.
Το ζωγραφικό του έργο πολύ περισσότερο οικείο-από δημοσιεύσεις αλλά και από προηγούμενες, μικρότερες, θεματικές κυρίως εκθέσεις –παρουσιάζεται σε μια γενικότερη χρονολογική ακολουθία με μικρές, ωστόσο, περιστασιακές θεματολογικές ομαδοποιήσεις, κυρίως για να αναδειχθούν οι συχνές, στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη παραλλαγές στο ίδιο θέμα.
Με αφεηρία ένα από τα πρώτα του έργα, το έργο «Καράβια στο ηλιοβασίλεμα» του 1917, διαγράφεται γλαφυρά η καλλιτεχνική διαδρομή του Γιάννη Τσαρούχη, καταλήγοντας στις τελευταίες δημιουργίες του.Για τη διαδρομή αναφέρει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης, Νίκη Γρυπάρη : «η πορεία χρόνο με τον χρόνο, οι πειραματισμοί και οι αναζητήσεις, οι ανησυχίες και οι κατευθύνσεις, τα θαρραλέα άλματα αλλά και οι ΄επιστροφές΄, η θεματολογία, οι εμμονές, οι τεχνοτροπίες, οι χρωματικές κλίμακες, η ωριμότητα…Πορεία που την καθόρισε περισσότερο από όλα η σκέψη και η πνευματικότητα, πορεία βαθειά, ουσιαστική, πλούσια και παραγωγική.»


Την έκθεση «ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ 1910-1989» συνοδεύει ομότιτλος, έγχρωμος, αναλυτικός κατάλογος 400 σελίδων, με κείμενα των: Άγγελου Δεληβοριά, Νίκης Γρυπάρη, Ευγένιου Ματθιόπουλου, Αλέκου Λεβίδη, Παναγή Βουρλούμη, Έλγκας Καββαδία, Χλόης Obolensky.

* * *

   «ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ»   
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009-14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου και σκηνογράφου, Νίκου Στεφάνου παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη στο κτίριο της οδού Πειραιώς.
Η έκθεση εγκαινιάσθηκε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009 και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2010.
Ο Νίκος Στεφάνου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1933.Από τα 17 του χρόνια άρχισε να εργάζεται στο θέατρο ως ζωγράφος στην εκτέλεση σκηνογραφιών για το ελεύθερο θέατρο της Αθήνας, τη Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Θέατρο αλλά και για κινηματογραφικές παραγωγές.Το 1960, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, πραγματοποίησε ελεύθερες σπουδές θεάτρου στο Παρίσι, ενώ συγχρόνως παρηκολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην Ecole des Beaux -Arts.
Μέχρι το 1970 είχε την απόλυτη ευθύνη του σχεδιασμού των κατασκευών και της ζωγραφικής εκτέλεσης των σκηνογραφιών όλων των έργων που παρουσιάστηκαν στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Εθνικό Θέατρο.
Από το 1962 περίπου και μέχρι το 1967 εγκαταστάθηκε και δούλεψε, μαζί με τον Αλέκο Φασιανό και τον Βασίλη Σπεράντζα, στο κοινό τους ατελιέ στην Καλλιθέα.Ο κοινός αυτός χώρος συνάντησης, επικοινωνίας και εργασίας, επηρέασε σημαντικά, για μια ολόκληρη δεκαετία, όχι μόνο το έργο των τριών καλλιτεχνών, αλλά και πολλών άλλων συναδέλφων τους.
Στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζονται έργα από όλες τις φάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Νίκου Στεφάνου, από τα πρώτα έργα της δεκαετίας του ’50 έως σήμερα.Στον εκθεσιακό χώρο δεσπόζουν τα έργα με θέματα από το εργοστάσιο του Γκαζιού, εμπνευσμένα από τις παιδικές του μνήμες και τις επισκέψεις του εκεί, όπου εργαζόταν ο πατέρας του.Παρουσιάζονται επίσης οι Αλογάνθρωποι, οι Νεκρές Φύσεις, τα Αρχαία Δωμάτια, οι Αρχαιότητες και τα πιο πρόσφατα Φανταστικά Τοπία που εμφανίζονται από το 1995 και μετά.

Την πλήρως τεκμηριωμένη έκδοση που συνοδεύει την έκθεση συνοδεύει επιμελήθηκε και σχεδίασε με ιδιαίτερη ευαισθησία ο Αλέξης Βερούκας.Περιλαμβάνει κείμενα των: Ελένης Βακαλό, Άγγελου Δεληβοριά, Χάρη Καμπουρίδη, Ίριδος Κρητικού, Γιάννη Μιγάδη, Γιάννη Μόραλη, Γιώργου Μπαχά, Αλέξιου Σαββάκη, Βασίλη Σπεράντζα, Νίκου Στεφάνου, Αθηνάς Σχοινά, Αλέκου Φασιανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: