* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Διεθνές το έργο του Νίκου Καζαντζάκη




Είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας και δράσης συμπληρώνει φέτος η Διεθνής Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, με έδρα τη Γενεύη. Η σημαντική αυτή επέτειος, πέρα από τις δεκάδες εκδηλώσεις που διοργανώνονται και αυτή τη χρονιά σε χώρες όλων των ηπείρων, σηματοδοτείται και από την ίδρυση τεσσάρων νέων τμημάτων: στην Πέρθη της Αυστραλίας, στο Γκρατς της Αυστρίας, στη Σεούλ, Νότια Κορέα και στη Βερόνα της Ιταλίας.
Στις 30 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του νέου Τμήματος της Εταιρίας στη Σεούλ, καθηγητής πανεπιστημίου Basilious Groen, διοργανώνει συμπόσιο με θέμα τις διάφορες όψεις του έργου του μεγάλου Ελληνα στοχαστή και συγγραφέα. Το συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας και διοργανώνεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Hankuk. «Δεν τιμάμε ένα στοχαστή με το να επαινούμε ή έστω με το να ερμηνεύουμε το έργο του, αλλά με το να το συζητάμε, κρατώντας το έτσι ζωντανό και δείχνοντας έμπρακτα ότι νικά το χρόνο και διατηρεί την ευστοχία του». Τα λόγια αυτά του Κορνήλιου Καστοριάδη, μας θυμίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Γενεύη ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργος Στασινάκης.
«Αν κατορθώσαμε στα είκοσι χρόνια να κάνουμε γνωστό, με σοβαρότητα και ανιδιοτέλεια, το έργο του μεγάλου Κρητικού στις πέντε ηπείρους, το οφείλουμε στη βοήθεια που μας πρόσφεραν τα μέλη μας, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, οι ελληνικές και οι γαλλικές αρχές, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, φιλελληνική σύλλογοι, μορφωτικά κέντρα και τόσοι άλλοι. Η σκέψη μας στρέφετε επίσης σε εκείνους που μας άφησαν και ιδιαίτερα στην Ελένη Καζαντζάκη, στο Γιώργο Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου και στην Τιτίκα Σαλαμπάνη, διευθύντρια επί σειρά ετών του Μουσείου», επισημαίνει ο κ. Στασινάκης και προσθέτει: «Το έργο μας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση, παρά τα εμπόδια που συναντάμε, και αυτό το αποδεικνύουν οι νέες μας προσεγγίσεις και πρωτοβουλίες που παίρνουμε».
Τα πρόσωπα και οι φορείς που προσέφεραν συνεχή βοήθεια κατά τη διάρκεια των είκοσι ετών λειτουργίας της Εταιρίας θα τιμηθούν σε μεγάλη εκδήλωση στις 10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Μεταξύ των τιμώμενων θα είναι τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γαλλίας, Ελληνικά Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό, η πρώην υπουργός Πολιτισμού και παιδείας της Κύπρου, ποιήτρια Κλαίρη Αγγελίδου κ.ά. Την ίδια ημέρα θα διοργανωθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Ο Καζαντζάκης και οι Αρχαίοι», με τη συμμετοχή ειδικών μελετητών.
Εν τω μεταξύ στις 27 Νοεμβρίου στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου το Δεκέμβριο του 1988 η Ελένη Καζαντζάκη και μερικοί θαυμαστές του έργου του Καζαντζάκη ίδρυσαν την Εταιρία στο πλαίσιο του πανεπιστημίου, διοργανώνεται μεγάλη επετειακή εκδήλωση υπό την αιγίδα του γενικού προξενιού της Ελλάδας. Φόρο τιμής θα αποτίσουν στο μεγάλο κρητικό ο Ελληνοελβετικός Σύλλογος Jean-Gabriel Eynard, ο Σύλλογος Ελλήνων Γενεύης, η Ελληνική Κοινότητα, ο Σύλλογος Φιλία και ο Σύλλογος Ελληνίδων Κυριών. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο, ανάγνωση αποσπασμάτων από τις ταξιδιωτικές διηγήσεις του συγγραφέα κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: