* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων έγινε η απονομή των βραβείων και των επαίνων του Περιοδικού ΥΦΟΣ


Η Κριτική Επιτροπή του 2ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού που οργάνωσε το Περιοδικό ΥΦΟΣ απένειμε τα βραβεία και τους επαίνους του 2ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα Τρίτση).


Η εκδήλωση έγινε με επιτυχία σε μια αίθουσα γεμάτη από φίλους του περιοδικού με μουσική υπόκρουση από τον Λεονάρδο Βαλενστάιν και ηχολήπτη τον Κωστή. Η έξοχη απόδοση των βραβευθέντων ποιημάτων έγινε από τον ηθοποιό Γιάννη Παπλωματά.
Η Πόπη Βερνάρδου, συγγραφέας και ο Στέλιος Ροδαρέλης, καθηγητής του Παν/μίου Πελοποννήσου (μέλη της Επιτροπής) ανακοίνωσαν και απένειμαν τα βραβεία και τους επαίνους. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (σε μετάφραση Στέλιου Ροδαρέλη)το κινηματογραφικό σενάριο "Ταξίδι στο φεγγάρι" που ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα έγραψε το 1925 στο Μεξικό.
Δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στον ποιητή Κώστα Μ. Σκηνιώτη για το ποιητικό του έργο και στις κ.κ. Αικατερίνη και Αδαμαντία Φραγκουδάκη για την έκδοση του βιβλίου "Ανθολόγιο σοφών γνωμικών".
Για την προσφορά τους στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου τιμήθηκαν φοιτητές του θεατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Για την παραπάνω προσφορά των παιδιών της θεατρικής ομάδας μίλησε η καθηγήτρια Γ. Ξανθάκη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η εκδήλωσε έκλεισε με ελιές Λακωνίας, κρητικά παξιμαδάκια και οίνο από το κτήμα Σπυρόπουλου στην Αρκαδία. Το περιοδικό Ύφος ευχαριστεί το κτήμα Σπυρόπουλου γι αυτή την ευγενική προσφορά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, απονεμήθηκαν τέσσερα βραβεία και τέσσερις έπαινοι για κάθε κατηγορία (ποίηση, διήγημα, δοκίμιο) χωρίς να γίνει περαιτέρω διάκριση (Α, Β, Γ, Δ), επειδή τα όρια ανάμεσα στις πολύ καλές συμμετοχές συγχέονται, αλλά κυρίως επειδή πιστεύουμε στην ευγενή άμιλλα και όχι στον ανταγωνισμό.
Προβλέπεται να δοθεί δίπλωμα συμμετοχής σε όσους έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΙ
ΠΟΙΗΣΗ
ΒΡΑΒΕΙΑ
Έρωτας σε τρεις πράξεις, του Παναγιώτη Αργυρόπουλου
Vergente mundi vespere, του Παναγιώτη Ηλιόπουλου
Σε κάποια bits χαμένος, του Δημήτρη Κοψαχείλη
Χωρίς τίτλο, της Δέσποινας Τριάντη

ΕΠΑΙΝΟΙ
Το φάντασμα του είναι, του Ανδρέα Γεωργαλλίδη
Στην ακτή φωτογραφίζοντας το άπειρο, του Παναγιώτη Εμμανουηλίδη
Τριγύρω μόνο ουρανός, του Στέφανου Παππά
Λάμπα, της Ξανθούλας Παρλάνη

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
ΒΡΑΒΕΙΑ
El Joropo, του Δημήτρη Δανελάτου
Το μενταγιόν, της Κατερίνας Μαλακατέ
Το πέρασμα, του Δημήτρη Τανούδη
Πικρό χώμα, του Κωνσταντίνου Χατζηγεωργίου

ΕΠΑΙΝΟΙ
Μια σονάτα για την Alida, του Παναγιώτη Λάλου
Μια μικρή κι ασήμαντη απόφαση, της Κατερίνας Λίτσιου
Πλούτωνας, του Σωτήρη Μπαμπατζιμόπουλου
Highway, του Τάσου Παπαδόπουλου

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ
ΒΡΑΒΕΙΑ
«...ορατό και αόρατο οδοιπορικό στη Μάνη...», της Ελισάβετ Ιακωβίδου
Το Αιγαίο στο Χωροχρόνο, του Δημητρίου Λούκα
Οδοιπορικό στα σκλαβωμένα σχολεία μας, του Δρα Γιώργου Κ. Μιχαηλίδη
Ο νόστος των νερών, της Έλενας Ψαραλίδη – Φιλιππιτζή

ΕΠΑΙΝΟΙ
Στο λουτρό, του Πλάτωνα Μαλλιάγκα
Οδοιπορικό στην Αίγυπτο, της Ελένης Μπερτσάτου
Μεταπολεμικοί κατασκηνωτές σε πανάκριβα οικόπεδα της Βηρυτού, της Μαρίας Ολυμπίου
Βερολίνο, της Γεωργίας Τσούνη

3 σχόλια:

IF είπε...

Καλησπέρα,
αν και η εκδήλωση ξεκίνησε καθυστερημένα λόγω των προηγούμενων, είχε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να κάτσω περισσότερο λόγω του μικρού που ήθελε να φύγουμε. Ελπίζω κάποια στιγμή να τα ξαναπούμε.

Ηλίας Φλωράκης

Πάνος Αϊβαλής είπε...

Αγαπητέ κ. Φλωράκη, να σας ευχαριστήσουμε κατ' αρχήν για το ότι παρευρεθήκατε στην εκδήλωση αλλά και για τα καλά σας λόγια. Προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούσαμε καλύτερο (σημειώστε ότι είχαμε επιστρέψει πολύ αργά από Κύθηρα το προηγούμενο βράδυ, με 8-9μποφόρ, διασχίζοντας μετά όλη την Πελοπόννησο με ένα φιατάκι). Αυτές τις μέρες θα σας ταχυδρομήσουμε και το δίπλωμα συμμετοχής για το αρχείο σας και για να θυμάστε το περιοδικό μας.
Ξεκινάμε μια προσπάθεια να εκδώσουμε όλες τις συμμετοχές σε 4-5 τεύχη του περιοδικού, έτσι ώστε να βγουν από τα συρτάρια μας και να διαβαστούν από πολύ περισσότερους. Εκεί πιστεύουμε ότι θα είναι και η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος: πομπός/περιοδικό, δέκτης/αναγνώστης και τανάπαλιν.
Είμαστε της σχολής της επικοινωνίας και πιστεύουμε ότι πρέπει να λέμε "τα λιγοστά μας λόγια γιατί αύριο η ψυχή μας κάνει πανιά" (Γ. Σεφέρης).
Και βέβαια θα είναι χαρά μας να τα ξαναπούμε.
Σημειωτέον ότι το διήγημά σας θα είναι στο πρώτο τεύχος που θα βγάλουμε, μια και ήταν από τα πολύ καλά (πρέπει να σας πούμε ότι λάβαμε γύρω στα 150 διηγήματα).
Πάνος Αϊβαλής.

Μ.Α. είπε...

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (σε μετάφραση Στέλιου Ροδαρέλη)το κινηματογραφικό σενάριο "Ταξίδι στο φεγγάρι" που ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα έγραψε το 1925 στο Μεξικό

Να είστε σοβαροί. Το σενάριο έχει δημοσιευτεί εδώ και χρόνια μαζί με το σενάριο του Ανδαλουσιάνου Σκύλου του Μπουνιουέλ Νταλί στις εκδόσεις Αιγόκερως...
Δεν δικαιολογείται να μην το ξέρει, τουλάχιστον ο μετφραστής...

Είστε σίγουροι ότι ο Λόρκα πήγε στο Μεξικό;