* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Το πρώτο δημοτικό πανεπιστήμιο της Ελλάδας στο Νέο Ψυχικό

Επιστημονικός σύμβουλος του νεότευκτου δημοτικού πανεπιστημίου είναι ο διευθυντής του περιοδικού "ΥΦΟΣ" Απόστόλος Αποστόλου διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρώτο δημοτικό πανεπιστήμιο της Ελλάδας είναι γεγονός! Ο δήμος Νέου Ψυχικού κάνει πρώτος το μεγάλο βήμα και προχωρεί στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Ελεύθερου Χρόνου το οποίο αρχικά θα προσφέρει στους αποφοίτους του ένα καλό «μπόνους» για το βιογραφικό τους, αλλά παράλληλα βάζει τις βάσεις ώστε σύντομα να αναγνωριστεί επίσημα από το κράτος ως ίδρυμα ισότιμο με τα κρατικά ΑΕΙ και να χορηγεί εξίσου ισχυρά πτυχία.
Είναι βέβαιο ότι το παράδειγμα του δημάρχου της πόλης Παντελή Χαροκόπου σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι μεγάλοι δήμοι, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την (ταλαιπωρημένη) παιδεία της χώρας και δίνοντας νέες επιλογές στα παιδιά που στρεσάρονται για να δώσουν πανελλήνιες, με όνειρο να πάρουν ένα πτυχίο πανεπιστημίου και να βρουν μια «καλή δουλειά»...

«Δεν πρόκειται για καθόλου εύκολο εγχείρημα. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά όλοι μας έχουμε πιστέψει στο δημοτικό πανεπιστήμιο!» λέει μιλώντας στην «Εspresso» ο κ. Χαροκόπος που από τις αρχές του έτους -και με την καταλυτική βοήθεια διακεκριμένων ακαδημαϊκών- έχει θέσει σε πιλοτική λειτουργία το Πανεπιστήμιο Ελεύθερου Χρόνου στο κτίριο του «Σπυροπούλειου» πνευματικού κέντρου του δήμου.

Παρά τις δυσκολίες πάντως, ο κ. Χαροκόπος δεν κρύβει την αισιοδοξία του για την επιτυχία του εγχειρήματος. Αλλωστε και ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης βλέπει με ιδιαίτερα θετικό μάτι μια τέτοια εξέλιξη καθώς θεωρεί ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος στη «διασταλτική του ερμηνεία» δεν απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με τη μορφή των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αρκεί να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέτει ένας ειδικός εκτελεστικός νόμος.

«Το δημοτικό πανεπιστήμιο του Νέου Ψυχικού, καθώς είναι το πρώτο δημοτικό πανεππιστήμιο της χώρας μας, ανοίγει το δρόμο για τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν ένα πτυχίο στα χέρια τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλώς να έχουν απολυτήριο λυκείου και βέβαια να περνάνε τις εξετάσεις του κάθε εξαμήνου» λέει ο Παντελής Χαροκόπος στην «Espresso».

«Οι φοιτητές αυτοί μπορεί τώρα να θεωρούνται απλώς ευνοημένοι, λόγω της πρωτοβουλία που πήραμε, μπορεί να κρατούν απλώς ένα “ενισχυτικό” στα χέρια τους -επισημαίνει ο κ. Χαροκόπος- όμως μπορούν σύντομα τα πτυχία τους να είναι ισότιμα με αυτά των κρατικών ΑΕΙ. Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο πανεπιστημίων που δεν είναι στενά κρατικά, σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως το Μπακόνι στην Ιταλία, το Ναβάρα στην Ισπανία, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία. Το επιτελείο του επιστημονικού συνεργάτη μας δρ Αποστόλη Αποστόλου συνεργάζεται με τα δημοτικά πανεπιστήμια της Ιταλίας» συνεχίζει.

Προς αυτή την κατεύθυνση σπεύδει ολοταχώς και το δημοτικό πανεπιστήμιο του Νέου Ψυχικού, με την προϋπόθεση όμως ότι «η κεντρική εξουσία θα καταθέσει σαφές νομοσχέδιο σχετικά με τα δημοτικά πανεπιστήμια», όπως χαρακτηριστικά λέει ο διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κι επιστημονικός σύμβουλος του νεότευκτου δημοτικού πανεπιστημίου Αποστόλης Αποστόλου.

Το λόγο παίρνει πάλι ο Παντελής Χαροκόπος, επισημαίνοντας: «Στο πανεπιστήμιο μπορούν να φοιτούν όλοι οι δημότες. Το εγχείρημα αγκαλιάστηκε από τον κόσμο αφού το πρώτο εξάμηνο είχαμε σαράντα φοιτητές και τώρα έχουν γίνει εβδομήντα. Αυτή τη στιγμή όσοι κρατούν ένα τέτοιο πτυχίο στα χέρια τους μπορούν να το θεωρήσουν ως ένα επιπλέον ατού. Ομως, είναι σε καλό δρόμο για αναγνώριση από το ελληνικό κράτος. Εν όψει της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς που αρχίζει τον Οκτώβρη κι έχοντας ήδη ως παρακαταθήκη την επιτυχημένη -αν και πιλοτική- λειτουργία του στο πρώτο εξάμηνο του χειμώνα και της άνοιξης που αφήσαμε πίσω μας, το δημοτικό πανεπιστήμιο ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του και να δημιουργήσει την παρακαταθήκη που απαιτείται για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης ύπαρξης και βέβαια της ανάπτυξής του».


Η αρχή γίνεται με πολιτισμό και τεχνολογία

Ποιοί είναι οι τομείς στους οποίους μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εξειδικευτούν; «Επί του παρόντος, είναι δύο. Η Πολιτιστική και Κοινωνική Ανθρωπολογία (σ.σ.: τομέας ανάλογος με αυτόν της Πολιτιστικής Διαχείρισης του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ) και αυτός της Φιλοσοφικής Πολιτικής Ανθρωπολογίας. Οσοι ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακό έχουν τη δυνατότητα να εξειδικευτούν στον τομέα του πολιτισμού και της τεχνολογίας, ενώ το προπτυχιακό αφορά την Πολιτισμολογία» επισημαίνει ο Παντελής Χαροκόπος.

«Βαδίζουμε σιγά-σιγά, είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι μέχρι το τελευταίο ευρώ, οπότε είναι δύσκολο να έχουμε περισσότερους τομείς στην παρούσα φάση. Το πανεπιστήμιο αυτό είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, ίσα-ίσα, αλλά αξίζει τον κόπο να ρίξουμε το βάρος μας προς αυτή την κατεύθυνση» λέει και συνεχίζει: «Το Πανεπιστήμιο Ελεύθερου Χρόνου ξεκίνησε φέτος, αλλά το συζητούσαμε από πέρσι. Ενα τέτοιο εγχείρημα άλλωστε δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Η πρώτη σεζόν ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουνίου. Με μεγάλη επιτυχία δε, παρουσία πολλών γνωστών ακαδημαϊκών, όπως του Γιώργου Βέλτσου, του Παναγιώτη Λιαργκόβα, του Πέτρου Τζελεπίδη (σ.σ.: είναι καθηγητής στα πανεπιστήμια Λονδίνου και Κρήτης), την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο Πανεπιστημίου Ελεύθερου Χρόνου στο “Σπυροπούλειο”. Κανονική λειτουργία όμως του πανεπιστημίου, όπως προείπα, θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο».


«Με την κρατική αναγνώριση θα δίνουμε επίσημο πτυχίο»

Ο κ. Παντελής Χαροκόπος δίνει απαντήσεις στο θέμα της φοίτησης και φυσικά του πτυχίου που θα χορηγείται από το δημοτικό ΑΕΙ του Νέου Ψυχικού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο λοιπόν, «δρομολογείται με γοργούς ρυθμούς η κρατική αναγνώριση, οπότε η φοίτηση από διετής και τριετής που είναι τώρα θα γίνει τετραετής. Στόχος μας φυσικά είναι να γίνουν επίσημοι οι τίτλοι σπουδών» λέει ο κ. Χαροκόπος, ενώ ο ανερχόμενος στιχουργός Δημήτρης Λιάκος, που εν προκειμένω εκτέλεσε χρέη φωτογράφου, ανοίγει το διάφραγμα της μηχανής.

«Οι καθηγητές που εργάζονται δεν πληρώνονται. Ερχονται αυτοβούλως, αγκαλιάζοντας το όλο εγχείρημα. Το πανεπιστήμιο θα έχει διοικητικό συμβούλιο κι επιστημονική επιτροπή που θα απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς που έχουν την ευθύνη και την επιμέλεια του προγράμματος σπουδών και της κατάρτισης κι επιλογής της παραδοτέας κι εξεταστέας ύλης. Στο τέλος κάθε εξαμήνου θα γίνονται εξετάσεις που θα οδηγούν τους επιτυχόντες, ανάλογα με τον κύκλο σπουδών που έχουν επιλέξει, στην απόκτηση τίτλου σπουδών, που πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα αναγνωριστούν από το ελληνικό κράτος. Φέτος, επειδή, όπως σας εξήγησα, η λειτουργία του πανεπιστημίου ήταν σε πιλοτική φάση, δεν καταφέραμε να προβούμε σε ανταλλαγή φοιτητών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες» διευκρινίζει ο κ. Χαροκόπος. «Από τη νέα σεζόν όμως είμαστε πανέτοιμοι και γι’ αυτό».


ΝΤΟΝΑΤΕΛΛΑ ΑΔΑΜΟΥ
ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: