* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Έκλεισε το ιστορικό βιβλιοπωλείο «Εστία»



Έκλεισε το Σάββατο, το ιστορικό βιβλιοπωλείο «Εστία», το οποίο άνοιξε το 1885 και είχε μεταφερεθεί μεταφέρθηκε πριν από 21 χρόνια από την οδό Σταδίου στην οδό Σόλωνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετακόμισή του ήταν η αιτία να μεταφερθούν πολλά βιβλιοπωλεία στον συγκεκριμένο δρόμο, και τελικά η περιοχή να γίνει αυτή με τα περισσότερα βιβλιοπωλεία στην πρωτεύουσα.

Αποτέλεσε στέκι συγγραφέων και πολιτικών και δημοσιογράφων.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι εκδόσεις της «Εστίας» θα συνεχίσουν πάντως κανονικά την δραστηριότητά τους.



Μετά το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου, σημαντικοί ξένοι συγγραφείς στις εκδόσεις της «Εστίας»
«Απρόσκοπτα θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι εκδόσεις της «Εστίας», που δεν επηρεάζονται κατά το παραμικρό από το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου.


Οι εκδόσεις της «Εστίας» ετοιμάζονται να υποδεχθούν στην Ελλάδα σημαντικούς συγγραφείς που έχουν μεταφράσει και κυκλοφορούν ήδη ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα. Μεταξύ αυτών θα είναι ο Μάρτιν Βάλζερ, κορυφαίο όνομα της σύγχρονης γερμανικής πεζογραφίας, και ο πολυβραβευμένος αμερικανός μυθιστοριογράφος Ρίτσαρντ Πάουερς». Αυτά δήλωσε η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της «Εστίας», με αφορμή το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου της «Εστίας» το περασμένο Σάββατο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκδόσεις της «Εστίας» δεν έχουν εδώ και πολλά χρόνια την παραμικρή σχέση ως επιχείρηση με το βιβλιοπωλείο της «Εστίας», το οποίο ανήκει στον Νίκο Καραϊτίδη (αδελφό της Εύας) από το 1992. Το βιβλιοπωλείο αντιμετώπιζε εδώ και καιρό μεγάλα προβλήματα, προβλήματα τα οποία ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν όλα τα ελληνικά βιβλιοπωλεία από το 2006, οπότε και αρχίζει ο ανταγωνισμός με τις αλυσίδες, εντείνονται το 2008, όταν με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου ο κόσμος αρχίζει να απομακρύνεται από το κέντρο, και παίρνουν ακόμα χειρότερη μορφή με την κρίση και την αδυναμία των βιβλιοπωλών να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους.
Το βιβλιοπωλείο και οι εκδόσεις της «Εστίας» ιδρύθηκαν τον 1885 από τον δημοσιογράφο και δάσκαλο Γεώργιο Κασδόνη, ο οποίος είχε έναν διπλό σκοπό: την πώληση και την έκδοση βιβλίων υψηλής ποιότητας. Θέση στις εκδόσεις της «Εστίας» βρήκαν τότε, μεταξύ άλλων, οι Καμπούρογλου, Νιρβάνας, Ξενόπουλος, Παλαμάς, Βαλαωρίτης, Προβελέγγιος, Θεοτόκης, Εφταλιώτης, Μητσάκης και Παπαδιαμάντης. Το 1890 την επιχείρηση ανέλαβε ο Ιωάννης Κολλάρος, που ήταν ανιψιός του Κασδόνη και δούλευε από νέος στο βιβλιοπωλείο. Είναι το πρόσωπο το οποίο ο Νίκος Καζαντζάκης θα χαρακτηρίσει «ευεργέτη των ελληνικών γραμμάτων». Το 1925 ο νέος εταίρος της επιχείρησης θα είναι ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, γαμπρός του Κολλάρου. Επί Σαραντόπουλου, εν έτει 1927, θα κυκλοφορήσει το λογοτεχνικό περιοδικό «Νέα Εστία» με διευθυντή τον Γρηγόριο Ξενόπουλο. Το περιοδικό συνεχίζει μέχρι και τις ημέρες μας την έκδοσή του υπό τη διεύθυνση του Νίκου Καραπιδάκη. Λίγο μετά την κυκλοφορία της «Νέας Εστίας» θα αρχίσουν να προβάλουν μέσα από τις εκδόσεις της «Εστίας» όλα τα σημαντικά μέλη της γενιάς του 1930: Καραγάτσης, Θεοτοκάς, Πετσάλης, Πρεβελάκης, Ρώμας, Βενέζης, Μυριβήλης. Το 1972 το τιμόνι του βιβλιοπωλείου και των εκδόσεων της «Εστίας» θα περάσει στη Μαρίνα (Μάνια) Καραϊτίδη, κόρη του Σαραντόπουλου.
Το 1992 το βιβλιοπωλείο της «Εστίας» (Σόλωνος 61) θα λειτουργήσει ως ξεχωριστή επιχείρηση υπό τη διεύθυνση του Νίκου Καραϊτίδη, γιου της Μάνιας. Στόχος του θα είναι η πληρότητα σε παλαιότερους και νέους τίτλους και η παροχή έγκυρης πληροφόρησης στο αναγνωστικό κοινό από εξειδικευμένους υπαλλήλους, όπως ο Νίκος Παντελάκης, που δούλευε στον «Εστία» από το 1926 και έγινε για πολλά χρόνια ο ζωντανός θρύλος του βιβλιοπωλείου. Το 1998 το περιοδικό «Νέα Εστία» (υπεύθυνος θα γίνει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης) και οι εκδόσεις της «Νέας Εστίας» θα εγκατασταθούν σε ιδιόκτητο κτίριο στο νούμερο 84 της οδού Ευριπίδου, υπό τη διεύθυνση της Εύας Καραϊτίδη, κόρης της Μάνιας.


________________________
REPORTER |  31.03.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: