* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Έφυγε η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη



Σε ηλικία 50 χρονών πέθανε το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου η σκηνοθέτιδαΛουκία Ρικάκη. Τον τελευταίο καιρό η υγεία της ήταν ταλαιπωρημένη καθώς η Ρικάκη έπασχε από καρκίνο. 

Γεννημένη στον Πειραιά το 1961, η Ρικάκη φοίτησε στην σχολή Μωραϊτη και εν συνεχεία σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στην Αγγλία. Δούλεψε στην τηλεόραση ως παραγωγός ντοκιμαντέρ και σειρών και αργότερα μπήκε στην κινηματογραφική παραγωγή ως διευθύντρια παραγωγής της ταινίας «Πεθαμένο λικέρ» του Γιώργου Καρυπίδη.

Το 1990 το «Ταξίδι στην Αυστραλία» σηματοδοτεί το ντεμπούτο της στην κινηματογραφική σκηνοθεσία (απέσπασε κρατική διάκριση στα βραβεία ποιότητας το 1991). Τέσσερα χρόνια αργότερα η ερωτική ταινία της «Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις» με τους Γιώργο Χωραφά και Θέμιδα Μπαζάκα έγινε η μεγαλύτερή της εμπορική επιτυχία.

Ακολούθησαν εκτός άλλων η ταινία μυθοπλασίας «Συμφωνία χαρακτήρων» (1998) και τα ντοκιμαντέρ «Νύχτες κωμωδίας» (2001), «Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών» (2003) και ο «Άλλος» (2004), ίσως η καλύτερη δουλειά της: θέμα του ντοκιμαντέρ είναι ένα σχολείο στο χωριό Πατσίδερο της Κρήτης στο οποίο φοιτά μόνο ένας Eλληνας μαθητής (οι συμμαθητές του είναι Aλβανοί).

Το θέμα των σχολείων και γενικότερα της εκπαίδευσης την απασχολούσε πολύ, πράγμα που φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ «Ονειρα σε άλλη γλώσσα» όπου η Ρικάκη καταγράφει τη ζωή στο σχολείο, το μάθημα και τη συνύπαρξη των παιδιών από διαφορετικές χώρες, σε ένα σχολείο το οποίο κοντά στη πληγή της Κύπρου.
Τελευταία δουλειά της Ρικάκη (που παίχθηκε στις αίθουσες) ήταν το ντοκιμαντέρ «Σχέδιο Σωτηρία» που αναφερόταν στο ομότιτλο νοσοκομείο.
Τέλος, σημαντικό κεφάλαιο στην ζωή της πρόωρα χαμένης σκηνοθέτιδας που ήταν και ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος ,υπήρξε η διοργάνωση δυο πολύ επιτυχημένων κινηματογραφικών φεστιβάλ στα οποία είχε αφοσιωθεί με πάθος: το ECO films στην Ρόδο που συγκέντρωνε ταινίες οικολογικού χαρακτήρα από όλον τον κόσμο και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για θέματα Υγείας Ιπποκράτης, το οποίο διεξαγόταν στην Κω.
Συλληπητήρια 

Πληροφορούμενος την απώλεια της Λουκίας Ρικάκη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο πρόωρος χαμός της Λουκίας Ρικάκη βάζει τέλος σε μία σημαντικότατη και πολυσχιδή καλλιτεχνική πορεία αλλά, κυρίως, σε μια ζωή που χαρακτηρίστηκε από πάθος, δημιουργικότητα, ενέργεια, γενναιοδωρία, αγάπη για το καινούργιο και το διαφορετικό. Και, προπαντός, αξιοπρέπεια. Και καρτερία στα δύσκολα. Τα θερμότερά μου συλλυπητήρια στους οικείους της.»

Από την πλευρά του, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το θάνατο της Ρικάκη: «ήταν ένας άνθρωπος που δεν εφησύχαζε ποτέ. Πολυπράγμων, αεικίνητη, ήταν απ’ τις πλέον ανήσυχες και δημιουργικές φωνές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Υπηρέτησε το σινεμά, με αγάπη, τόσο ως σκηνοθέτις, όσο και ως δημιουργός φεστιβάλ, χαράζοντας μια πορεία δραστήρια που διακόπηκε βίαια. Θα τη θυμόμαστε πάντα με την ενέργεια και το χαμόγελο που την έκαναν ξεχωριστή». 

εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ  28.12.2011
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=436641&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια: