* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Έφυγε ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης


 Ένας υπέροχος Άνθρωπος
ΔΕΥΤΈΡΑ, 05 ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ 2011


Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών ο καθηγητής και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

O Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης,  ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος ποινικολόγος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1922. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου έλαβε το πτυχίο το 1946. Στη διάρκεια της κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΔΕΣ. Την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως δικηγόρος ξεκίνησε στην Αθήνα το 1947. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ποινικού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 1953 και το 1955 εξελέγη υφηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά το διάστημα 1962-1963 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ της Γερμανίας ως επισκέπτης καθηγητής, ενώ το 1968 εξελέγη παμψηφεί έκτακτος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Όμως η δικτατορία δεν ενέκρινε τον διορισμό του. Τον Φεβρουάριο του 1969 τον απομακρύνει και από τη θέση του υφηγητή. Οι παραδόσεις του στη Νομική Σχολή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αποτέλεσαν ευθείες αντιδικτατορικές εκδηλώσεις, γεγονός που τον οδήγησε τον Ιούλιο του 1969 στη σύλληψη. Για πέντε μήνες παρέμεινε σε απομόνωση και υποβάλλεται σε βασανιστήρια, ενώ τον Απρίλιο του 1970 καταδικάζεται σε κάθειρξη 18 ετών. Από τη φυλακή γράφει αντιστασιακά κείμενα καταγγέλλοντας το καθεστώς. Ένα από τα κείμενα αυτά, το Γράμμα από τη φυλακή, δημοσιεύεται εκτενώς από τα Μέσα Ενημέρωσης του Εξωτερικού ενώ ένα άλλο με τίτλο Η Ελλάδα μου συμπεριλαμβάνεται στην αντιστασιακή έκδοση Νέα Κείμενα που κυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1971. Το 1972, ενώ ήταν έγκλειστος στις φυλακές, το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης τον εξέλεξε τακτικό καθηγητή του Ποινικού Δικαίου και της Φιλοσοφίας του Δικαίου. Τον Απρίλιο του 1972 αποφυλακίζεται, για λόγους υγείας και καταφεύγει στη Χαϊδελβέργη όπου διδάσκει Ποινικό Δίκαιο χωρίς να σταματά ούτε στιγμή τον αντιδικτατορικό του αγώνα.
Μετά την πτώση της δικτατορίας (1974) επιστρέφει στην Ελλάδα και μετέχει στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ως υπουργός Δημοσίων Έργων (24/07/1974-09/10/1974). Παράλληλα αρχίζει ξανά τις παραδόσεις του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα στη πανηγυρική έναρξη των παραδόσεων ξεκίνησε τον λόγο του προς τους φοιτητέςμε την περίφημη φράση: "Κύριοι και τώρα συνεχίζουμε από εκεί που μας σταμάτησαν".
Η φράση αυτή προκάλεσε ξέφρενο ενθουσιασμό και συγκίνηση όπου οι ακροατές του όρθιοι επί 15 λεπτά της ώρας τον χειροκροτούσαν, μη μπορώντας και ο ίδιος να κρύψει την συγκίνησή του.
Τον Σεπτέμβριο του 1976 συμμετείχε στην ίδρυση της Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας, ενώ το 1978, με εισήγησή του η Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία τερμάτισε τη δράση της και συσπειρώθηκε με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. 
Το 1980 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το 1981 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, θέση στην οποία παρέμεινε για ένα χρόνο, έως το 1982 οπότε ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης. 
Εξελέγη βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και διετέλεσε υπουργός σε τρεις κυβερνήσεις του (υπό την πρωθυπουργία του Α. Παπανδρέου): Δικαιοσύνης (1982-84, 1984-85, 1985-86), Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1987) και, τέλος, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (1995). Ήταν μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου, της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και της Διεθνούς Ένωσης Νομικών. Έχει συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και σε πολλά διεθνή σοσιαλιστικά και επιστημονικά συνέδρια.
Παντρεμένος με την Αγγελική Γονατά, κόρη του Στυλιανού Γονατά.

Ανακοίνωση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για το θάνατο του Γεωργίου - Αλέξανδρου Μαγκάκη


Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του Γεωργίου - Αλέξανδρου Μαγκάκη.
Χάθηκε ένας αγωνιστής της δημοκρατίας και των ατομικών ελευθεριών. Πανεπιστημιακός με σημαντικό ακαδημαϊκό έργο. Δικηγόρος με έντονη πολιτική δράση. Ιδιαίτερα στην περίοδο του ανένδοτου αγώνα και της δικτατορίας υπερασπίστηκε φοιτητές, εργάτες και άλλους πολιτικά διωκόμενους.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Σημείωση του περιοδικού ΥΦΟΣ

Θα τον θυμόμαστε πάντα  όπως τον γνωρίσαμε πριν δώδεκα με δεκατρία χρόνια ως Πρόεδρο στην Επιτροπή  διαγωνισμό λογοτεχνίας και ζωγραφικής που διοργάνωσε το περιοδικό ΥΦΟΣ με το ΕΚΕΒΙ με δ/ντρια την Μυρσίνη Ζορμπά και μετέπειτα ευρωβουλευτίνα, στα σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας. Με την ιδιαίτερη ευαισθησία που είχε ο εκλεκτός φίλος μας Καθηγητής συνέβαλε όχι μόνο να διεξαχθεί με επιτυχία ή όλη οργάνωση και απονομή βραβείων στους συμμετέχοντες κρατούμενους αλλά και μετά στο να βοηθήσει πολλά παιδιά με νομικές και όχι μόνο συμβουλές Πάντα θυμόταν και εξιστορούσε την περιπέτεια που είχε όταν τα χρόνια της επταετίας κατά την διάρκεια που παρ' έδιδε μάθημα στους φοιτητές στην Νομικής μπήκαν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν.
Αλλά και μετά από λίγα χρόνια που του ζητήσαμε να μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώσαμε στην Μνήμη του αδικοχαμένου Αναστασίου Βερνάρδου Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που σκοτώσανε χωρίς λόγο και αφορμή κάτι ψευτοπαλληκαράδες της φακής όχι μόνο ήρθε αλλά επεσήμανε την παράλειψη της Πολιτείας να τιμήσει τον αδέκαστο Δικαστή  Αναστάσιο Βερνάρδο με μία προτομή του στον Άρειο Πάγο. Πράγματι με πρωτοβουλία  τόσο του Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Κεδίκογλου όσο και του Εισαγγελέα  του Α.Π.  κ. Λινού η προτομή έγινε στην είσοδο του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Καλό σου ταξίδι  κύριε Καθηγητή θα σε θυμόμαστε με αγάπη....
Πάνος  Σ. Αϊβαλής  

Δεν υπάρχουν σχόλια: