* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

«Πειραιώς Ενθύμια» μέρος δεύτερο, του ετήσιου περιοδικού «Αφιέρωμα», έκδοση της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Saint Paul»


Σπανια «Πειραιως ενθυμια»

«Μαζεύω... ό,τι καλό σ' αυτόν τον άγριο κόσμο κινδυνεύει» Μ. Σαχτούρης«Μαζεύω... ό,τι καλό σ' αυτόν τον άγριο κόσμο κινδυνεύει» Μ. Σαχτούρης
Εξόχως ενδιαφέροντα, ιστορικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, περιεχόμενα στο «Πειραιώς Ενθύμια» μέρος δεύτερο, του ετήσιου περιοδικού «Αφιέρωμα», έκδοση που επιμελήθηκε ομάδα εκπαιδευτικών της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Saint Paul», τηλ.: 210-4511954.
Το δεύτερο μέρος -τεύχος 5β'- του αφιερώματος, που συνοδεύεται από καλαίσθητη κασετίνα, περιέχει υλικό αδημοσίευτο της πλούσιας ιδιωτικής συλλογής του αποφοίτου της Σχολής, φιλολόγου Ιάκωβου Βαγιάκη, με αντικείμενο την πόλη του Πειραιά. Οπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα «η κάθε σελίδα του ξεχωριστά και όλες μαζί οι σελίδες των οκτώ ενοτήτων που παρουσιάζονται μοιάζουν με σταθμούς, άλλοτε μεγάλους και άλλοτε μικρούς, ενός ταξιδιού στην ιστορία της πόλης μας».
Η πρώτη ημερήσια εφημερίδα, η «Σφαίρα», εκδίδεται το 1880 από τον εκπαιδευτικό Ιωάννη Καλοστύπη. Οσο για τους εκπροσώπους των Γραμμάτων και τους δημοσιογράφους που έγραψαν στον πειραϊκό Τύπο σημειώνουμε: Νίκος Καββαδίας, Δημοσθένης Βουτυράς, Γεράσιμος Βώκος, Παύλος Νιρβάνας, Σπύρος Μελάς κ.ά.
Σε 160 σελίδες, το συλλεκτικό υλικό, ταξινομημένο κατά ενότητες, οδηγεί τον αναγνώστη μέσα από διαφημίσεις, γκραβούρες, τιμολόγια, αποδείξεις, γραφικά, σε ένα ιστορικό πανόραμα-ενθύμημα του Πειραιά.
Εποικος του λιμανιού επί δεκαέξι χρόνια, ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης σημειώνει:
«Τα επιστολόχαρτα των επιχειρήσεων που διασώζει ο κ. Βαγιάκης, είναι αληθινά κομψοτεχνήματα. Μια τέτοια προσφορά είναι μεγάλη γιατί δίνει την καρδιά του Πειραιά, μιας πόλης βιομηχανικής και εμπορικής όπου κυριαρχούσαν ποτοποιίες με αξία όχι μόνο τοπική αλλά εθνική. Μια ιδιόμορφη ωραία έκδοση που συντηρεί στη μνήμη τον Πειραιά μας». 


εδώ μπορείτε να το ξεφυλλίσετε:
  http://issuu.com/saintpaul/docs/afieroma5b

Δεν υπάρχουν σχόλια: