* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη

Στις 3 Ιουλίου 2010 



Το Σάββατο 3 Ιουλίου 2010 με προσκεκλημένους πνευματικούς δημιουργούς, εκπροσώπους του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου, φίλους και μελετητές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, εγκαινιάζεται στη Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης το νέο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.                                        

Η τελετή των εγκαινίων θα ξεκινήσει στις 19.30 με καλωσόρισμα από το Δήμαρχο του Δήμου «Ν. Καζαντζάκης», κ. Ρούσσο Κυπριωτάκη. Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τον Καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου, τους κυρίους Κωνσταντίνο Αλαβάνο, Διευθυντή τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής,  Άγγελο Δεληβοριά, Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη και από την ποιήτρια και βαφτισιμιά του Καζαντζάκη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, ανοικτή στο κοινό. Η μεγάλη τραγουδίστρια θα ερμηνεύσει γνωστά τραγούδια εμπνευσμένα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (από τον κύκλο του «Καπετάν Μιχάλη» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και από τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη) και άλλα τραγούδια από το πλούσιο ποιοτικό της ρεπερτόριο.    
Πριν από 27 χρόνια, το 1983, η τότε Υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, παρουσία των Οδυσσέα Ελύτη και Αντώνη Σαμαράκη, εγκαινίασε στον ίδιο τόπο την πρώτη στέγη του Μουσείου που δημιουργήθηκε χάρη στη δωρεά, την προσπάθεια και τη φροντίδα του γνωστού πνευματικού ανθρώπου Γιώργου Ανεμογιάννη.  Στόχος του νεοσύστατου Ιδρύματος υπήρξε  η διατήρηση της μνήμης και η προβολή του έργου του συγγραφέα. Στη διάρκεια των ετών που πέρασαν, ο σκοπός αυτός εκπληρώθηκε, όμως η αύξηση των εκθεμάτων και των αρχείων οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ριζικά ανακαινισμένου χώρου, σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Το έργο υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Πολιτισμού, και φέρει τη σφραγίδα των αρχιτεκτόνων Γιώργου Ψωμαδάκη και Μαρίας Μαρίνου, στους οποίους ανήκει ο σχεδιασμός του νέου Μουσείου, του συγγραφέα και γραφίστα Δημήτρη Καλοκύρη, ο οποίος ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια και της Δρος Λίτσας Χατζοπούλου που έγραψε και επιμελήθηκε τα κείμενα. 
Με την  ελκυστική επανέκθεση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις ηλεκτρονικές παραγωγές και τα ψηφιοποιημένα αρχεία που είναι στη διάθεση των μελετητών, το Μουσειο Καζαντζάκη φιλοδοξεί, στο νέο του ξεκίνημα, να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη διατήρηση, προβολή και διάδοση του έργου του κρητικού συγγραφέα, του μεγάλου στοχαστή.
Η εκδήλωση των εγκαινίων του νέου Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία της Aegean Airlines.



Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή, Νίκο Καζαντζάκη.
Το Μουσείο, που αποτελείται από ένα σύνολο κτιρίων, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χωριού Βαρβάροι, σημερινή Μυρτιά. Η Έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του Νίκου Καζαντζάκη.
Το Μουσείο ίδρυσε ο Γιώργος Ανεμογιάννης, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, ένας από τους πρωτοπόρους του θεάτρου στην Ελλάδα. Βασικός στόχος του ήταν να διασωθεί η μνήμη του συγγραφέα και να προβληθεί το έργο και η σκέψη του. Σημαντική βοήθεια προσέφερε η Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη, δεύτερη σύζυγος του συγγραφέα.
Στο Μουσείο βρίσκονται χειρόγραφα και σημειώσεις του συγγραφέα, δείγματα αλληλογραφίας με μεγάλους στοχαστές, πολιτικούς και λογοτέχνες της εποχής του, πρώτες εκδόσεις των έργων του στα ελληνικά και σ' άλλες γλώσσες, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά από τα ταξίδια του, προσωπικά αντικείμενα, μακέτες, κοστούμια και υλικό από θεατρικές παραστάσεις έργων του, εδώ και στο εξωτερικό, πορτρέτα και γλυπτά με τη μορφή του, δεκάδες ξενόγλωσσες εκδόσεις έργων του, όλα κειμήλια, που ζωντανεύουν τη μνήμη και προβάλλουν το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη.
Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη έχει κυριολεκτικά γίνει παγκόσμιο πνευματικό προσκύνημα. Καθημερινά φτάνουν επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης αποδεικνύοντας πόσο διαχρονικός κι επίκαιρος είναι ο λόγος του μεγάλου Κρητικού, οικουμενικού συγγραφέα και στοχαστή.
*δείτε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: