* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Η νέα ΕΚΘΕΣΗ του Νάνου ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ με τίτλο «ΓΙΑ ΟΣΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ»


«ΓΙΑ ΟΣΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ»


Η νέα ΕΚΘΕΣΗ του Νάνου ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ με τίτλο «ΓΙΑ ΟΣΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ» παρουσιάζεται στην αίθουσα του Αστρολάβου Ηροδότου 11, στις 20 Οκτωβρίου στις 8:30. Η έκθεση περιλαμβάνει γύρω στα εξήντα σχέδια με μαρκαδόρους χρωματιστά μιας έμπνευσης λυρικής και φανταστικής που συνοδεύει τα ειρωνικά οράματα της γραπτής παραγωγής του, επεκτείνοντας το πεδίο των κειμένων στον εικαστικό χώρο των εν δυνάμει μορφών που αναδύονται και καταδύονται την ώρα που η πένα αγγίζει το χαρτί και μεταμορφώνεται σε εικόνες, σχήματα, προεκτάσεις, φιγούρες και αφηρημένες επινοήσεις, όπου καμιά φορά εμφανίζονται μυθικά πρόσωπα.

Στη διάθεση του κοινού θα υπάρχουν πολλά βιβλία από πεζά και ποιητικές συλλογές του συγγραφέα και ιδιαίτερα από το τελευταίο του μυθιστόρημα το «ΜΑ ΤΟ ΔΙΑ», Ηλέκτρα, 2009, που θα παρουσιαστεί με ομιλητές στις 29 Οκτωβρίου στην ίδια αίθουσα από τις 8 μέχρι τις 9 μμ.
Η γραφή του Νάνου Βαλαωρίτη ταιριάζει στην καθημερινότητα όπως το πένθος στην Ηλέκτρα, εορταστικά μεταλλαγμένο στον πανηγυρισμό της γλώσσας της ίδιας, όπου στο σοβαρό -γελοίο εναλλάσσεται με το μελόδραμα. Το ΜΑ ΤΟ ΔΙΑ, αφηγείται τη σύγκρουση μέχρι θανάτου ενός επίδοξου νεαρού συγγραφέα με τον πανίσχυρο επιμελητή και εκδότη ενός οίκου, ως κύριο θέμα.
Όμως η αφήγηση τεμαχισμένη σε μικρά αποσπάσματα με τίτλους, όσο προχωράει το βιβλίο, αποκτούν μια ανεξαρτησία ως κείμενα κειμενικής γραφής με παρωδίες γνωστών ειδών και αποτελεί μια αυτοαποδόμηση του είδους μυθιστόρημα, σε στυλ ΥΠΕΡΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟ το λεγόμενο Surfiction, όπου ο ήρωας της μυθοπλασίας εξέρχεται από τα πλαίσιά της και συναντάει πραγματικά πρόσωπα με τα οποία ξεκινάει ένα σοβαρό-κωμικό διάλογο.
Το στοιχείο του χιούμορ δεν λείπει ούτε από τα σχέδια ούτε από τη γραφή του Νάνου Βαλαωρίτη, που προκαλεί με διαρκείς ανατροπές μια ατμόσφαιρα θρίλερ ακόμα και σε θέματα πολύ διαφορετικά απ' τα τρεχάμενα του είδους. Το βιβλίο αυτό σχετικά με τα προηγούμενα μυθιστορήματα του συγγραφέα είναι το σατυρικό του δράμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: