* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Εφυγε η Φραγκίσκη Καρόρη

ΑΠΩΛΕΙΑ

Αντίο σε μία Kυρία του ραδιοφώνου


Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη

Μια σπουδαία φυσιογνωμία της κλασικής μουσικής, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης έφυγε την Παρασκευή και η κηδεία της γίνεται σήμερα στις 16.00 στο Α΄ Νεκροταφείο. Η Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη, μουσικός και μουσικοπαιδαγωγός, άρχισε μουσική από τεσσάρων χρονών, πιάνο με τον Σκόκο και ανώτερα θεωρητικά με τον Βαβαγιάννη, τον Κυδωνιάτη, τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου στην Ελλάδα και με τη Μarguerite Long στο Παρίσι, τον Κarl Οrff και την Πολυξένη Ματέι στο Ζάλτσμπουργκ. Από πολύ νέα δούλεψε στο ραδιόφωνο ενώ είχε την τύχη να μαθητεύσει κοντά σε δημιουργούς, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Χριστόδουλος Τσιγάντες, ο Πύρρος Σπηρομήλιος, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Λάμψας και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Μετά τη μεταπολίτευση εργάστηκε στην τηλεόραση παρουσιάζοντας τη «Μουσική Ανθολογία» και τον «Κόσμο της μουσικής», μια σειρά εκπομπών για το νεανικό κοινό που μάλιστα έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς Έλληνες νεαρούς μουσικούς, να εμφανιστούν για πρώτη φορά στην τηλεόραση. Μερικοί από αυτούς ήταν ο Δημήτρης Σγούρος, ο Λεωνίδας Καβάκος, η Έλενα Παπανδρέου, ο Γιάννης Γεωργιάδης, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Διονύσης Μαλλούχος, ο Στέφανος Κορκολής και ο Γιώργος Λαζαρίδης.
Η Φραγκίσκη Καρόρη στήριξε την Ορχήστρα της Μεσογείου και την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, παράλληλα οργάνωσε εκθέσεις παιδικής ζωγραφικής στην Αθήνα και στην Κέρκυρα, Χίο, Μυτιλήνη, Σέριφο και στην ιδιαίτερη πατρίδα της τη Σίφνο.

Στο πλαίσιο των εκθέσεων, οργανώθηκαν από «Τον Κόσμο της Μουσικής» συναυλίες, εκδηλώσεις, στρογγυλά τραπέζια με ανθρώπους της τέχνης. Παράλληλα οργάνωσε εργαστήρια στη Σίφνο, ενώ εργάστηκε ακάματα για τη διατήρηση των τεχνών, της προφορικής παράδοσης και της μουσικής κληρονομιάς, σε Άνδρο, Τήνο, Σύρο, Μήλο, Σίφνο, Σκόπελο.

Δ.Ν.Μ.
* ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009


* * *



Η Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Η καταγωγή της είναι από τη Σίφνο. Άρχισε μουσική από τεσσάρων χρονών, πιάνο με τον Αντώνη Σκόκο και ανώτερα θεωρητικά με τον Θεόδωρο Βαβαγιάννη, τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη, τον Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου στην Ελλάδα και με την Marguerite Long, στο Παρίσι, τον Karl Orff και την Πολυξένη Ματέϋ στο Ζάλτσμπουργκ.
Από πολύ νέα δούλεψε στο ραδιόφωνο. Είχε την τύχη να μαθητεύσει κοντά σε εμπνευσμένους δημιουργούς, σημαντικές φυσιογνωμίες των γραμμάτων και της τέχνης που κόσμησαν με την παρουσία τους το ελληνικό ραδιόφωνο, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Χριστόδουλος Τσιγάντες, ο Πύρρος Σπηρομήλιος, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Λάμψας και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.
Μετά τη μεταπολίτευση εργάστηκε στην τηλεόραση. Παρουσίασε τη «Μουσική Ανθολογία», έναν κύκλο εκπομπών σοβαρής μουσικής και τον «Κόσμο της μουσικής» μια σειρά εκπομπών για το νεανικό κοινό, που είχε σαν στόχο την γνωριμία των παιδιών με την κλασική μουσική και έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς ταλαντούχους έλληνες νεαρούς μουσικούς, να εμφανιστούν για πρώτη φορά στην τηλεόραση. Μερικοί από αυτούς ήταν ο Δημήτρης Σγούρος, ο Λεωνίδας Καβάκος, η Έλενα Παπανδρέου, ο Γιάννης Γεωργιάδης, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Διονύσης Μαλλούχος, ο Στέφανος Κορκολής, ο Γιώργος Λαζαρίδης και άλλοι που διαπρέπουν σήμερα με τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στη μουσική.
Η Φραγκίσκη Καρόρη στήριξε την Ορχήστρα της Μεσογείου και την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας από την πρώτη χρονιά που η Ελλάδα συμμετείχε στους διαγωνισμούς ως μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Παράλληλα οργάνωσε εκθέσεις παιδικής ζωγραφικής στην Αθήνα, σε πνευματικά κέντρα της περιφέρειας και στα νησιά Κέρκυρα, Χίο, Μυτιλήνη, Σέριφο και στην ιδιαίτερη πατρίδα της τη Σίφνο. Στο πλαίσιο των εκθέσεων, οργανώθηκαν από «Τον Κόσμο της Μουσικής» συναυλίες, εκδηλώσεις, στρογγυλά τραπέζια με προσωπικότητες της τέχνης.
Δημιούργησε ειδικούς κύκλους εκπομπών για τη «σημασία των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία» και για τα «πρωτεύοντα και δευτερεύοντα μαθήματα». Παράλληλα οργάνωσε αξιόλογα εργαστήρια στη Σίφνο με κατακλείδα την επίσκεψη εκπροσώπων των πιο σημαντικών Ελληνικών μουσείων. Οργάνωσε εκθέσεις με ζωγραφιές παιδιών από τα νησιά, με ταυτόχρονες εκδηλώσεις για μουσική και ζωγραφική σε μουσεία και λαογραφικά ιδρύματα. Η Φραγκίσκη Καρόρη εργάστηκε για την διατήρηση των τεχνών, της προφορικής παράδοσης και της μουσικής κληρονομιάς, στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Σύρο, Μήλο, Σίφνο, Σκόπελο.

Το 1996, με πρωτοβουλία της, ο Σύνδεσμος "Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας" ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι της Σίφνου, όπου τα παιδιά του νησιού διδάσκονται πιάνο, κιθάρα, φλογέρα, φλάουτο, βιολί και συμμετέχουν σε ομαδικά μουσικά μαθήματα (ορχήστρα, χορωδία, μουσική προπαιδεία). Μουσικά εργαστήρια ιδρύθηκαν επίσης στη Σαντορίνη, την Κέα, την Κύθνο, την Ικαρία, τη Λήμνο, την Τήνο. Πρόσφατα, το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου πήρε τον τίτλο Μουσικό Εργαστήρι "Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη" ως φόρος τιμής για την προσφορά της στη μουσική.



* Tην Φραγκίσκη Καρόρη την γνωρίσαμε την δεκαετία του 1970 από τον εκδότη και δημοσιογράφο Γιώργο Μπουκουβάλα με καταγωγή από Σίφνο. Και την συναντήσαμε την δεκαετία του 1990 στην Κυψέλη που ερχόταν στο καλλιτεχνικό τυπογραφείο του Πέτρου Αϊβαλή στην Πύθωνος και Φαιδριάδων  και τύπωνε τις προσκλήσεις του Συλλόγου για τις εκδηλώσεις που οργάνωνε μέχρι και πρόσφατα...

2 σχόλια:

Ελπίς είπε...

Όμορφη παρουσίαση της ζωής και του έργου της Φρ. Ψαχαροπούλου - Καρόρη.

Θα ήταν ωραίο να διορθώσετε το τελευταίο link για να δουλεύει σωστά!

Πάνος Αϊβαλής είπε...

Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια όπως και για την επισήμανση του λάθους της ιστοσελίδας. Αν έχετε επίσης κάτι για το έργο της αείμνηστης Φραγκίσκης Καρόρη θα θέλαμε να μας το στείλετε.