Έκθεση σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ υπήρξε ανταποκριτής στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο
Θεσσαλονίκη : Για όλους τους πολέμους έχει χυθεί τόνους μελάνι. Υπάρχει ωστόσο ένας ανάμεσά τους που συγκέντρωσε το ενδιαφέρων μερικών από τις πιο σπουδαίες λογοτεχνικές και δημοσιογραφικές πένες του κόσμου. Μια νέα έκθεση ασχολείται με τους διάσημους ανταποκριτές του ισπανικού εμφυλίου πολέμου: από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ μέχρι τον Ν.Καζαντζάκη.
«Λένε ότι ποτέ δεν ακούς αυτόν που σε χτύπησε. [...] Αλλά ο ανταποκριτής σας άκουσε τον τελευταίο κάλυκα που χτύπησε αυτό το ξενοδοχείο... Καθώς τα γυαλιά ηχούσαν ακόμη στο πάτωμα και περίμενες το επόμενο χτύπημα, αντιλαμβανόσουν ότι ήσουν επιτέλους πίσω στη Μαδρίτη» έγραψε ο Έρνεστ Χεμινγούει που εργάστηκε ως ανταποκριτής στον ισπανικό εμφύλιο.
Και δεν ήταν ο μόνος. Τα μεγαλύτερα συγγραφικά ταλέντα της εποχής μετέβησαν στη Μαδρίτη για να μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο τις εικόνες του πολέμου που διήρκεσε από το 1936 έως το 1939.
Οι μεγαλύτερες εφημερίδες και περιοδικά από ολόκληρο τον κόσμο έστειλαν τους καλύτερους επαγγελματίες τους για να καλύψουν τη σύρραξη, στην οποία παιζόταν η ισορροπία δυνάμεων που θα χαρακτήριζε τον 20ό αιώνα.
Ανάμεσα στους ανταποκριτές βρίσκονταν ο Τζορτζ Όργουελ, ο Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, η Μάρθα Γκέρλχορν, ο Ίντρο Μοντανέλι και ο Νίκος Καζαντζάκης.
Η έκθεση με τίτλο «Ανταποκριτές στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο» έχει ήδη παρουσιαστεί σε αρκετές χώρες του κόσμου και από τις 10 Οκτωβρίου έρχεται και στην Ελλάδα.
Σε αυτήν περιλαμβάνονται αντικείμενα, βιβλία, φωτογραφίες και τις διάσημες ανταποκρίσεις από τους: Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, Ιλιά Ερεμπουργκ, Τζορτζ Όργουελ, Χάρολντ «Κιμ» Φίλμπι, Μάρθα Γκέρλχορν, Ιντρο Μοντανέλι.
Ο Νίκος Καζαντζάκης, ακολουθώντας τα στρατεύματα του Φράνκο προς το Τολέδο, έγραψε, βλέποντας την πόλη που έζησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, πως του φαίνεται «λες και επιπλέει σε έναν πίνακα του Ελ Γκρέκο».
Η έκθεση διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Θερβάντες, αρχικά στην Αίθουσα Εκθέσεων Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκης (από τις 10 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου) και στη συνέχεια έρχεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Τεχνών στο ACS (από τις 3 Δεκεμβρίου 2008 έως 10 Ιανουαρίου 2009).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου