* on-line.gr *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Editorial: Το περιοδικό μας ξεκίνησε από τον Πάνο Σ. Αϊβαλή, δημοσιογράφο πριν είκοσι δυο χρόνια [1996] με μοναδικό σκοπό την παρουσίαση όλων των τάσεων της Λογοτεχνίας -ελληνικής και ξένης- με κύρια έμφαση στην ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. [ http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html ]
Η Φωτό Μου
Επιμέλεια Σελίδας: Πάνος Αϊβαλής - kepeme@gmail.com...............................................................................
δ/νση αλληλογραφίας: Μεσολογγίου 12 Ανατολή Νέα Μάκρη 190 05, τηλ. 22940 99125 - 6944 537571
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Powered By Blogger

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στην Ιωάννα Καρυστιάνη


ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ*

Βραβεία σε «παλιά συναισθήματα» και «ξεχασμένα τηλεγραφόξυλα»

Του Μανώλη Πιμπλή
Δεύτερη φορά παίρνει Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος η Ιωάννα Καρυστιάνη, ενώ κατά πλειοψηφία απονεμήθηκαν το Κρατικό Βραβείο Ποίησης στην Ελένη Λαδιά (αριστερά) και το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής στον Θεοδόση Πελεγρίνη
Κώστας Τσιρόπουλος, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ντίνος Σιώτης, Ελένη Λαδιά, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Αναστάσιος Τάμης είναι οι επιλογέςκάποιες μη αναμενόμενες- των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2007
«Ξέρω ότι το μυθιστόρημά μου “Σουέλ” αγαπήθηκε», λέει στα «ΝΕΑ» η Ιωάννα Καρυστιάνη. «Χαίρομαι βέβαια που μου απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο, σε μια χρονιά μάλιστα που υπήρχαν πολλά καλά βιβλία. Μπορώ να θυμηθώ βιβλία που σημείωσα για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους: της Γιαννακάκη, της Δημητρακάκη, της Κολιάκου, του Χαρπαντίδη, του Κουμανταρέα, του Σουρούνη. Μου έκανε εντύπωση που μου δόθηκε το βραβείο, γιατί αυτό το βιβλίο ειδικά επέμενε κάπως δονκιχωτικά σε αξίες και συναισθήματα παλιά, έστω με κάποιον σύγχρονο τρόπο επεξεργασμένα, όπως η συγχώρεση, η ανθρωπιά, η υπομονή. Πράγματα εντελώς προς απόσυρση πλέον. Αλλά φαίνεται ότι γι΄ αυτό αγαπήθηκε. Ως περιπέτεια συναισθημάτων».
Η Ιωάννα Καρυστιάνη, με το «Σουέλ» (Καστανιώτης) παίρνει για δεύτερη φορά το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος- η πρώτη ήταν για τη «Μικρά Αγγλία», το 1998. Βραβείο έχει ξαναπάρει και η Ελένη Λαδιά που τιμάται τώρα με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή της «Η γυναίκα με το πλοίο στο κεφάλι» (Εστία). Είχε τιμηθεί το 1981 με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τον «Χάλκινο ύπνο». Αντίθετα, ο Ντίνος Σιώτης βραβεύεται για πρώτη φορά με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Αυτοβιογραφία ενός στόχου» (Κέδρος). Το Βραβείο Δοκιμίου- Κριτικής απονεμήθηκε στο βιβλίο του Θεοδόση Πελεγρίνη «Από τον πολιτισμό στην πείνα» (Ελληνικά Γράμματα), ενώ το Βραβείο Χρονικού- Μαρτυρίας δόθηκε στο βιβλίο του Αναστάσιου Τάμη «Οι Έλληνες της Λατινικής Αμερικής» (Ελληνικά Γράμματα).
Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας, που προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, απονεμήθηκε ομόφωνα στον δοκιμιογράφο και ποιητή Κώστα Τσιρόπουλο για το σύνολο του έργου του. Ομόφωνη ήταν και η απονομή στον Αναστάσιο Τάμη, ενώ τα υπόλοιπα βραβεία δόθηκαν κατά πλειοψηφία.

«Είναι σημαντικό που η ποίηση μπαίνει στο παιχνίδι», είπε στα «ΝΕΑ» χωρίς να κρύβει τη χαρά του ο ποιητής Ντίνος Σιώτης. «Γιατί η ποίηση βρίσκεται στο περιθώριο σήμερα. Και νομίζω ότι στις κοινωνίες που ξεχνούν τους ποιητές τους, ακόμη και τους μεγάλους ποιητές τους, κάτι κακό θα συμβεί στο τέλος. Οι ποιητές έχουν πράγματα να πουν που οι άλλοι άνθρωποι δεν βλέπουν. Σαν αόρατα μηνύματα που στέλνονται ακόμη από ξεχασμένα τηλεγραφόξυλα. Και ας μην ξεχνάμε ότι η ποίηση είναι φυτώριο της γλώσσας», κατέληξε.
Αντίθετα από άλλες χρονιές που η Κριτική Επιτροπή έδινε νωρίτερα στη δημοσιότητα τους βραχείς καταλόγους υποψηφίων, φέτος δόθηκαν ταυτόχρονα με τα ονόματα των βραβευθέντων. Αναλυτικά οι υποψήφιοι ήταν:
Στην ποίηση οι Ορέστης Αλεξάκης (για την συλλογή «Θίασος στην εξέδρα»), Γ ιώργος Βέης («Λεπτομέρειες Κόσμων»), Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου («Σεντόνια της αγρύπνιας»), Θεώνη Κοτίνη («Ανίδεοι πάλι»), Νίκος Παναγιωτόπουλος («Το σύσσημον ή τα κεφάλαια») και Θανάσης Χατζόπουλος («Ψηφία για Ψηφίδες»).
Στο μυθιστόρημα υποψήφιοι ήταν οι Ελένη Γιαννακάκη («Τα χερουβείμ της μοκέτας»), Τάσος Γουδέλης («Οικογενειακές ιστορίες»), Βασίλης Πεσμαζόγλου («Το τυφλό σύστημα»), Αντώνης Σουρούνης («Το μονοπάτι στη θάλασσα»)
και Τάκης Χατζηαναγνώστου («Μισή ζωή») και στο Διήγημα οι Βασίλης Γκουρογιάννης («Από την άλλη γωνία » ), Κλαίρη Μιτσοτάκη («Σωρείτες»), Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης («Φυσικές ιστορίες») και Τάσος Χατζητάτσης («Μονόξυλο στο ποτάμι»).
Την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτελούν οι καθηγητές Παναγιώτης Μαστροδημήτρης (πρόεδρος), Μιχάλης Κοπιδάκης, Γεώργιος Ανδρειωμένος, Δημήτρης Λαμπρέλλης, οι συγγραφείς Κώστας Μπουρναζάκης και Ισμήνη Καπάνταη, ο κριτικός-ποιητής Κώστας Σοφιανός και οι κριτικοί Λώρη Κέζα και Χαρίκλεια Γεωργίου Δημακοπούλου.

Όρσον Γουέλς και Νίκος Μαμαγκάκης

* από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" Τρίτη 11.12.2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: